Business Internaţional

Uniunea Europeană pierde 1 trilion de euro pe an din cauza evaziunii fiscale

Uniunea Europeană pierde 1 trilion de euro pe an din...

Autor: Ştefan Stan

14.04.2013, 17:13 473

Evaziunea fiscală aduce Uniunii Europene prejudicii de 1 trilion de euro pe an, a declarat preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, potrivit Reuters.

Pierderea unor sume considerabile, survenită în urma evaziunii, este echivalentă cu întreg PIB-ul Spaniei, şi depăşeşte cu mult bugetul alocat pentru bailout-ul ţărilor din zona euro, Grecia, Irlanda, Portugalia şi Cipru, sumă a cărei valoare este de 400 de miliarde de euro. 

“Trebuie să profităm de impulsul politic crescut al acestei perioade pentru a ne adresa problemei critice a evaziunii fiscale. Nu este corect nici faţă de cetăţenii care muncesc din greu şi plătesc dările la stat pentru ca societatea să funcţioneze, nici faţă de companiile care îşi plătesc taxele şi au dificultăţi în sistemul concurenţial, pentru că alte firme comit fraude”, susţine Van Rompuy.

Mesajul preşedintelui Consiliului European şi adăugarea problematicii evaziunii fiscale printre punctele de discuţie ale summit-ului ce va avea loc pe 22 mai la Bruxelles, au adăugat şi mai multă presiune pe Austria, singura ţară membră U.E. care refuză să semneze regulamentul european de îmărtăşire a datelor deponenţilor la banci. Ministrul de finanţe austriac vizează protejarea istoriei Austriei în păstrarea secretă a informaţiilor despre tranzacţiile bancare.

“Criza economică actuală ne ajută să subliniem nevoia urgentă de a avea sisteme de taxare eficiente şi corecte. Nu ne putem permite, nici tolera evaziunea fiscală”, a declarat Von Rompuy.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO