Companii

5 întrebări şi răspunsuri despre şampanie şi vinul spumant

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Ioana David

25.12.2014, 15:00 3466

Aproximativ 2 milioane de sticle de vin spumant se deschis de Revelion, aceasta fiind alături de vinul liniştit cele mai populare băuturi pentru Sărbătorile de Iarnă. Vânzările de vin spumant au un puternic caracter sezonier, iar aproape 30-40% din vânzări se realizează în timpul sărbătorilor de iarnă, potrivit unor estimări ale reprezentanţilor Zarea, unul dintre principalii jucători din această piaţă.

Însă vinul spumant este o băutură versatilă, care se recomandă atât ca aperitiv înainte de masă, cu preparate din cele mai diverse în timpul masei dar şi la desert. Chiar şi la micul dejun, după cum obişnuiesc hotelurile de cinci stele.

Vinul spumant este denumirea generică a băuturii în timp ce termenul de şampanie este rezervat doar produsele obţinute în regiunea Champagne (din nord-estul Franţei) după o metodă specifică.
 

Ziarul Financiar a adresat cinci întrebări despre şampanie/vin spumant la care a răspuns Cristian Preotu, proprietarul Le Manoir, companie care deţine magazinele Comtesse du Barry, de vinuri şi gastronomie fină.
 

1. Cum se desface o sticla de şampanie/vin spumant?

Deschiderea unei sticle de şampanie se face în două etape :

  • Se înclină puţin sticla şi se scoate sârma care menţine dopul ;

  • Ţinând sticla tot înclinată (atenţie să nu fie îndreptată către cineva sau ceva care poate fi spart) se ţine strâns dopul şi se roteşte sticla încet pentru a scoate dopul.

Atenţie: sticla trebuie întoarsă, nu dopul !

2. Ce feluri de mancare recomandati împreună o sampanie/un vin spumant?

Şampania se potriveşte foarte bine cu un Jamon Iberico de Bellota pentru antreu, cu un vânat cu pene şi ciuperci pentru felul principal, iar pentru desert cu macarons.

3. Când se recomandă să se consume şampanie/vin spumant?

Ruşii ar spune că orice moment este bun pentru şampanie. Eu recomand şampania ca aperitiv înainte de masă, împreună cu un toast de foie gras, somon afumat sau caviar. Dar această băutură poate să fie servită pe toata durata mesei împreună cu un homar sau un porumbel.

4. Cum se recunoaşte o şampanie/un vin spumant bun?

O şampanie bună este un vin bun, trebuie să aibă arome atât olfactive cât şi gustative. Bulele trebuie să dureze şi să urce în pahar în mici coloane cilindrice.

5. La ce temperatură ar trebui să fie consumată şampania?

O şampanie tânără ar trebui băută la 8 grade, iar o şampanie mai veche sau prestigioasa la 10-12 grade. O temperatură prea joasă va tăia gustul şampaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO