Companii

Administratorul judiciar Euro Insol promite că scoate Prospecţiuni Bucureşti din insolvenţă şi că firma îşi va plăti toate datoriile: Prospecţiuni mizează pe contracte de 55 mil.euro pentru 2017

Administratorul judiciar Euro Insol promite că scoate...

Autor: Roxana Rosu

19.09.2017, 10:46 986

Administratorul judiciar Euro Insol a depus la finalul lunii august planul de reorganizare pentru societatea Prospecţiuni SA, care prevede plata integrală a datoriilor către creditori, în cuantum de 93 milioane lei, compania mizând în acest an pe derularea unor contracte în valoare de peste 250 milioane lei.

Prospecţiuni a încheiat pe primele opt luni din acest an contracte de peste 120 milioane lei pe servicii de achiziţie de date geofizice şi de logging (investigare geofizica in gaura de sonda si perforare) cu Romgaz, OMV Petrom si AMROMCO. În plus, compania estimează să încheie până la sfarsitul anului alte contracte, cu o valoare de peste 130 milioane lei.

Pentru a acoperi aceste proiecte, compania vrea să angajeze până la sfârsitul anului peste 1.000 de specialisti si muncitori, urmand ca numarul total al salariatilor sa depaseasca 1500.

Adunarea Creditorilor a fost convocată pentru data de 25 septembrie în vederea aprobării Planului de reorganizare. Compania a depus pe 1 aprilie cererea de deschidere a procedurii de insolvenţă. 

Prospecţiuni SA este controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender (55,7% din capital). SIF Muntenia (SIF4) este cel mai important acţionar minoritar, cu 11,8% din acţiuni. Ovidiu Tender a fost condamnat definitiv la peste 12 ani de închisoare în dosarul devalizării Carom Oneşti

Măsurile de restructurare au vizat închiderea liniilor de business non-core neprofitabile, rentabilizarea diviziei de Logging, dinamizarea activităţii comerciale pentru core-business, restructurarea a 479 de posturi din totalul de 770. În urma acestor decizii, cifra de afaceri a firmei a crescut cu 65%, iar pierderile s-au redus cu 95%, de la 23,8 milioane lei in semestrul I 2016 la 1,2 milioane in semestru I 2017. Astfel, potrivit Euro Insol, Prospecţiuni ar putea închide exerciţiul financiar actual cu profit.

”Prospectiuni a traversat o perioada extrem de dificila ca urmare a stoparii investiilor din zona de upstream, respectiv achizitia de date geofizice, ca efect a prabusirii cotatiei internationale a petrolului in 2014, pretul petrolului mentinandu-se foarte jos si in anii 2015 si 2016. Incepand cu anul 2017 pretul petrolului s-a stabilizat in jurul valorii de 50 USD / barilul, ceea ce a permis reluarea investitiilor de catre companiile din industria petroliera”, se arată într-un comunicat al administratorului judiciar.

Prospectiuni SA este o companie cu capital românesc, care activeaza de peste 65 de ani pe piata de servicii geologice si geofizice, fiind unica companie de profil din Romania si una dintre cele mai mari din sud estul Europei. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO