Companii

Aeroportul din sudul Capitalei, proiect care urmează să fie construit printr-un parteneriat între autorităţi ale statului, va deservi peste 11 milioane de pasageri şi va permite transportul a cel puţin 30.000 de tone de mărfuri pe an

Aeroportul din sudul Capitalei, proiect care urmează să...

Autor: Cristina Bellu

16.05.2024, 17:17 11387

Aeroportul Bucureşti-Sud, ce urmează să fie dezvoltat în zona de sud a Capitalei, în urma unui parteneriat care va reuni autorităţi locale şi centrale cu atribuţii în domeniu, va fi dimensionat astfel încât să poată deservi peste 11 milioane de pasageri şi să permită transportul a cel puţin 30.000 de tone de mărfuri pe an, este concluzia studiului de oportunitate elaborat recent de un consorţiu de specialişti, coordonaţi de reprezentanţi ai companiei SETEC din Franţa.

În septembrie 2023, Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4, anunţa că, împreună cu Consiliul Judeţean Giurgiu, a pornit demersurile pentru construcţia unui aeroport în zona de sud a Bucureştiului.

Aeroportul ar urma să fie mai mare decât cel mai recent construit în România, cel de la Braşov, şi va avea atât terminale pentru pasageri, cât şi cu unele speciale pentru transportul de marfă.

“Împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, am demarat procedurile premergătoare construirii unui aeroport în zona de sud a Capitalei. Va fi un aeroport internaţional, atât pentru transport de persoane, cât şi cu o importantă componentă cargo, întrucât în acest moment, Aeroportul Otopeni este depăşit din acest punct de vedere”, a transmis Băluţă la momentul respectiv.

Traficul aerian din România s-a apropiat în 2023 de nivelul din 2019, considerat anul reper pentru industria aviatică. Numărul de zboruri din 2023 a avut o scădere de doar 0,3% daţă de perioada din 2019, potrivit datelor Eurocontrol, ceea ce arată că traficul aerian a fost similar cu cel de dinainte de pandemie.

În termeni de pasageri, numărul acestora a avut însă o creştere anul trecut faţă de 2019. În perioada ianuarie – octombrie, numărul de pasageri care au tranzitat aeroporturile locale a fost de circa 20,9 milioane de persoane, în creştere cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019.

Aeroportul Otopeni, cel mai mare terminal după numărul de pasageri, a fost tranzitat de către 12,3 milioane de persoane, urmat de Cluj, cu 2,7 milioane de pasageri, şi Iaşi, cu 1,9 milioane de persoane.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels