Companii

CEO-ul Tarom: Voi discuta situaţia mea cu ministrul Transporturilor, când se întoarce din concediu

CEO-ul Tarom: Voi discuta situaţia mea cu ministrul...

Autor: Ioan Dornescu

24.06.2013, 20:08 1114

El a declarat agenţiei MEDIAFAX că a semnat un document la solicitarea preşedintelui Consiliului de Administraţie, Dan Pascariu, care prevede printre altele că durata mandatului său a fost redusă de la patru ani la un an, menţionând că până în luna noiembrie îşi va păstra funcţia de CEO şi responsabilităţile aferente.

"Dacă nu aş fi semnat, aş fi fost concediat", a spus el.

În plus, el a fost informat ulterior că Nicolae Demetriade a fost numit vineri în funcţia de director executiv al Tarom de către Consiliul de Administraţie şi că va trebui să colaboreze cu acesta, dar nu a primit documente oficiale în acest sens.

"Cum l-aş fi putut eu forţa? El a semnat un addendum la contract de bună voie", a declarat la rândul său Dan Pascariu, contactat de MEDIAFAX.

Pascariu a afirmat că există mai multe nemulţumiri la adresa activităţii lui Heinzmann, iar decizia CA de numire a lui Demetriade, care este posibil să-l fi deranjat pe CEO, a vizat tocmai întărirea conducerii executive.

"Documentul pe care l-am semnat este în vigoare începând din 1 iulie. Dânsul m-a rugat acest lucru", a adăugat el.

Preşedintele CA spune că reducerea duratei mandatului a fost o concluzie la care s-a ajuns de comun acord.

"Noi am discutat mai demult acest lucru, dar nu l-am forţat eu. Este o discuţie mai veche. Noi am ajuns la concluzia că este mai bine să-şi reducă mandatul, având în vedere complexitatea job-ului şi faptul că era singur, era izolat. În noiembrie pleacă şi CFO-ul (Michael Moriaty, n.r.), atunci îi expiră contractul. (...) Este foarte greu când eşti singurul străin într-o companie, când ai bariere de cultură şi lingvistice", a spus el.

Pe de altă parte, CEO-ul Tarom a afirmat că a discutat despre schimbarea survenită în durata mandatului său cu ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, care i-a spus că nu a ştiut despre această situaţie.

"Mi-a spus că nu ştie nimic despre acest lucru, că pleacă în concediu şi că vom discuta când se întoarce. (...) Trebuie să aştept să se întoarcă domnul Fenechiu din vacanţă, cred că la sfârşitul acestei săptămâni", a spus Heinzmann.

CEO-ul a afirmat că ulterior vrea să discute clarificarea situaţiei sale şi cu alţi oficiali, inclusiv cu premierul Victor Ponta, şi că îşi doreşte continuarea mandatului în forma iniţială.

"Vreau să rămân, iubesc această companie, iubesc această ţară, nu văd niciun motiv pentru a pleca. La sfârşitul zilei îmi fac doar meseria. Nu sunt politician", a spus Heinzmann.

El a arătat că situaţia de la Tarom este complexă şi se îmbunătăţeste, dar mai sunt multe lucruri de făcut în această direcţie.

CEO-ul Tarom nu are în plan acţiuni în instanţă, în cazul în care situaţia va rămâne neschimbată. "Nu este stilul meu", a adăugat el.

Nicolae Demetriade, numit vineri în funcţia de director executiv al Tarom de către Consiliul de Administraţie, a declarat agenţiei MEDIAFAX că nu există nicio şansă ca operatorul aerian să fie rentabilizat în 2013, dar speră ca acest lucru să se întâmple anul viitor.

"Am fost împuternicit în această funcţie pentru a urgenta implamentarea planului de management. Ţinta este să rentabilizăm compania mai repede decât este prevăzut în planul de management, adică sfârşitul anului 2015. Nu există nicio şansă pentru rentabilizarea companiei în acest an, însă sperăm să se întâmple la sfârşitul anului viitor", a declarat agenţiei MEDIAFAX Nicolae Demetriade, care ocupă şi poziţia de membru în Consiliul de Administraţie.

Demetriade a declarat că va colabora cu Heinzmann, numit în luna noiembrie la conducerea operatorului aerian naţional.

"O să avem atribuţii diferite, pe care le vom stabili în perioada următoare. Ne vom ajuta şi vom colabora", a explicat noul director executiv al Tarom.

Fost director general al Tarom, Demetriade a fost numit la începutul lunii mai în Consiliul de Administraţie al operatorului aerian, consiliu care cuprinde şapte membri.

Demetriade deţine agenţia de turism World Travel, care reprezintă în România şi Republica Moldova grupul de companii Royal Caribbean, Celebrity Cruises şi Azamara.

Tarom a înregistrat pierderi de 66 milioane de lei în primele patru luni, cu 30 milioane de lei mai puţin faţă de rezultatul negativ estimat în planul de management.

Compania a încheiat anul trecut cu o pierdere preliminară şi neauditată de 236 milioane lei. Planul de management, aprobat de Consiliul de Administraţie în luna martie, prevede pierderi de 143 milioane lei în acest an, de 18 milioane lei în 2014, urmând ca în 2015 şi 2016 compania să realizeze profit de 92 milioane lei, respectiv 173 milioane lei.

În baza planului de management, Tarom a iniţiat în martie un program de retragere voluntară a personalului, vizând reducerea personalului cu 10% până la finele anului.

Compania urmăreşte de asemenea o creştere a numărului de pasageri transportaţi cu 100.000 pe an, de la 2,3 milioane în acest an la 2,6 milioane în 2016, şi o majorare a gradului de încărcare a aeronavelor, de la 68% în acest an la 75% în 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO