Companii

Cine este Dieter Schwarz, miliardarul german care contolează Lidl şi Kaufland?

Cine este Dieter Schwarz, miliardarul german care...

Autor: Cristina Roşca

23.02.2013, 00:00 20304

Aflat la mai puţin de 60 de kilometri de Stuttgart, orasul Heilbronn este cunoscut pentru arhitectura tipic germană, pentru puternica industrie a vinului şi pentru businessurile care l-au ales ca centrul de dezvoltare. Puţini sunt cei care ştiu că unul dintre cei 125.000 de locuitori este şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din Germania şi din lume.

Despre germanul Dieter Schwarz trebuie să cauţi mult pentru a găsi câteva informaţii biografice credibile. Miliardarul, cotat de Bloomberg Billionaires Index cu o avere de 21,9 mld. dolari care îl poziţionează în topul celor mai bogaţi 30 de oameni ai lumii, este la fel de discret şi puţin comunicativ ca şi grupul pe care îl deţine.

Dieter Schwarz controlează Schwarz Group, şi este unul dintre puţinii miliardari care au decis să îşi crească afacerea ca una de familie fără a o lista pe bursă sau a o vinde către un fond de investiţii. Germanul controlează grupul de comerţ care numără peste 10.000 de magazine şi care are vânzări ce au depăşit 80 mld. euro în 2011 prin intermediul Dieter Schwarz Stiftung, un “gGmbH” (“srl”) specializat în acţiuni caritabile. Avantajul? Este scutit de taxe, scrie Bloomberg. Dezavantajul? Deşi este un concept legal, modelul lui Schwarz – care direcţionează sume mici de bani către acţiuni caritabile -  este privit foarte critic. În perioada 2008-2010 compania a donat 70 de milioane de euro pentru cauze precum construcţia unui centru ştiinţific sau a unui campus universitar în oraşul german Heilbronn, unde locuieşte Schwarz,mai scrie Bloomberg.

Formatul “GmbH” este folosit de o companie pentru a se pune la adăpost de preluări ostile şi de situaţia în care unul din membrii familiei ar dori să îşi vândă participaţia.

Dieter Schwarz, care se implică încă în conducerea grupului de comerţ, a moştenit businessul de la tatăl său, fondatorul imperiului de comerţ. Miliardarul a început să lucreze pentru afacerea familiei în tinereţe, şi în timp a reuşit să o extindă la nivelul întregii Europe. În România grupul a ajuns numărul unu, iar Kaufland a devenit potrivit rezultatelor pe 2011 cel mai mare jucător din comerţul local.

 

Dieter Schwarz

Vârstă: 74 de ani

Avere (Bloomberg Billionaires Index): 21,9 miliarde dolari

Sursă avere: retail. A moştenit grupul de comerţ Schwarz Gruppe care are în portofoliu lanţurile Lidl şi Kaufland.

 

Acţionar Schwarz Gruppe: Indirect Dieter Schwarz

Schwarz Gruppe în România: 83 de hipermarketuri Kaufland, 158 de magazine de discount Lidl

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO