Companii

CITR: Serviciile urcă pe locul doi în topul insolvenţelor, după ce RADET, Hidroserv şi ELCEN intră în această procedură

CITR: Serviciile urcă pe locul doi în topul...

Autor: Roxana Rosu

26.10.2016, 11:55 338

Serviciile au urcat pe locul al doilea în clasamentul insolvenţelor din România, în urma intrării în insolvenţă a RADET şi Hidroserv, primul loc fiind ocupat de industrie, arată o analiză realizată de CITR.

Dacă, în prima jumătate a anului, serviciile reprezentau 18% din insolvenţele din România, în funcţie de valoarea activelor imobilizate, şi ocupau locul trei în top, alături de imobiliare, în urma deschiderii procedurilor RADET şi Hidroserv, acest sector însumează 22% din insolvenţe, după industrie, care reprezintă acum 55% din total. 

”Ne aşteptam ca intrarea în procedură a acestor trei companii mari (Radet, Hidroserv şi ELCEN) să modifice topul insolvenţelor anului 2016. Industria continuă să ocupe primul loc, mai mult de jumătate din piaţa în insolvenţă acum, însă serviciile vin puternic din urmă. Impactul societăţilor insolvente în economie nu mai e dat de numărul lor, ci de dimensiunea fiecărui business în parte: cifra de afaceri, valorea activelor imobilizate, numărul de angajaţi, furnizori”, a declarat Andreea Cionca-Anghelof, Managing Partner CITR, societate care are un portofoliu de peste 850 de proceduri de insolvenţă în administrare.

Industria ocupă 55% din piaţa companiilor de impact în insolvenţă, în urma deschiderii procedurii la ELCEN. Numai aceasta, prin cumulul activelor imobilizate, ocupă 44% din piaţa industriei în insolvenţă.

Pe lângă RADET şi Hidroserv, în prezent, 44 de societăţi cu impact în economie sunt în insolvenţă în sectorul serviciilor. Acestea cumulează peste 2,284 de miliarde de lei în active imobilizate, 11.588 angajaţi, o cifră de afaceri de peste 2,518 de miliarde de lei şi îşi desfăşoară activitatea în Bucureşti (40,9%), Muntenia (16,3%), centrul ţării (16,3%), Moldova (11,36%), Oltenia (6,81%), Crişana (6,81%), Dobrogea (4,54%) şi Banat (2,27%). 

Cele 44 de socieţăţi furnizează servicii de intermedieri (în comerţul cu maşini, echipamente industriale, nave şi avioane, intermedieri în comerţul cu combustibili, minereuri, metale şi produse chimice pentru industrie etc.), IT (prelucrarea datelor, administrarea paginilor web şi activităţi conexe etc.), instalaţii (electrice, sanitare, de încălzire şi aer condiţionat), consultanţă (pentru afaceri şi management, în tehnologia informaţiei etc.), transport (activităţi de închiriere şi leasing, transporturi de mărfuri, întreţinerea şi repararea autovehiculelor etc.), reciclare (recuperarea materialelor reciclate sortate), furnizare de abur şi aer condiţionat, ambalare, jocuri de noroc şi pariuri, la care se adaugă şi restaurantele şi hotelurile. 

Conform analizei realizate de CITR, 29 de companii de impact din domeniul serviciilor au cereri pe rol în instanţă pentru intrarea în insolvenţă. Împreună, acestea vor cumula active imobilizate în valoare de 670 de milioane de lei, 2.844 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 285 de milioane de lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO