Companii

Conducerea Palmed - Spitale Private: Măsurile pe care intenţionează să le propună MS sunt discriminatorii şi produc panică şi haos

Conducerea Palmed - Spitale Private: Măsurile pe care...

Autor: Departamentul Social

21.01.2013, 12:28 439

Conducerea Patronatului Palmed - Spitale Private susţine că măsurile anunţate de Ministerul Sănătăţii la nivel de intenţie creează o gravă discriminare în rândul populaţiei, "categorisind cetăţenii şi drepturile acestora după venituri, în cetăţeni de categoria întâi şi cetăţeni de categoria a doua".

"Prin faptul că aduc o gravă încălcare a dreptului constituţional, pe care orice cetăţean român în calitatea sa de pacient îl are la libera alegere şi informare cu privire la orice servicii medicale, de care ar avea nevoie la un moment dat, aceste măsuri nu fac decât să creeze panică şi haos într-un sistem şi aşa fragil şi plin de probleme", a spus preşedintele Patronatului Palmed - Spitale Private, Cristian Hotoboc.

Patronatul Palmed - Spitale Private cere să înceteze "campaniile de intoxicare a populaţiei cu informalii false", în spatele cărora nu există analize, statistici, documentaţii clare şi obiective.

"Considerăm că ne aflăm în faţa unui atentat la siguranţa cetăţeanului român şi sănătatea naţională", a precizat Cristian Hotoboc.

El a mai spus că legislaţia care reglementează sistemul de sănătate "cu bunele şi relele lui" face referire la finanţarea serviciilor de sănătate, şi nu a vreunei unităţi sanitare, fie ea publică sau privată.

"Niciun pacient nu este preocupat de forma de proprietate publică sau privată a celui care îl îngrijeşte atunci când este bolnav. Omului, pacientului, îi trebuie atenţie, îngrijire, profesionalism, calitate şi respect, acesta din urmă lipsind cu desăvârşire din politicile de sănătate promovate în ultima vreme", a adăugat Hotoboc.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, declara recent că prin contractul cadru care ar putea intra în vigoare la 1 martie vor fi sistate fondurile către spitatele private, iar din acele sume vor fi dezvoltate programe de anestezie terapie intensivă, infarct miocardic, accident vascular cerebral ischemic şi trauma în cele 53 de spitale publice strategice.

Într-un raport prezentat de Ministerul Sănătăţii în şedinţa Guvernului din 16 ianuarie se arată că MS "susţine o reechilibrare a decontării serviciilor din asistenţa spitalicească între furnizorii publici şi cei privaţi, în sensul în care sistemul spitalicesc privat trebuie să beneficieze de finanţare din fonduri publice doar în domeniile în care asistenţa spitalicească publică este temporar sau permanent deficitară sau este nereprezentată pe plan judeţean sau regional".

Potrivit notei privind finanţarea din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) a furnizorilor de servicii medicale din sistemul privat, prezentată în Guvern, funcţia socială pe care o are FNUASS pentru asigurarea echitabilă a accesului la servicii medicale de bază pentru toate categoriile de populaţie nu se poate realiza doar prin simpla aplicare a principiilor liberei concurenţe comerciale - bazată prioritar pe maximizarea profiturilor.

"În concepţia Ministerului Sănătăţii, deoarece unul din principiile fundamentale ale FNUASS este principiul solidarităţii, funcţia socială pe care acesta o are pentru asigurarea echitabilă a accesului la servicii medicale de bază pentru toate categoriile de populaţie, nu se poate realiza în totalitate doar prin simpla aplicare a principiilor liberei concurenţe comerciale, care este bazată în primul rând pe maximizarea profitului furnizorilor. Abordarea problematicii relaţiei public-privat propusă de Ministerul Sănătăţii porneşte de la necesitatea susţinerii din fondurile publice, cu prioritate, a sistemului public, precum şi a elementelor complementare acestuia din sistemul privat, precum şi stimularea atragerii de resurse private în finanţarea celorlalte activităţi ale furnizorilor privaţi de sănătate", se arată în documentul MS.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a precizat ulterior că spitalele private vor avea finanţare din bani publici pentru ambulatoriu de specialitate, spitalizare de zi şi dacă sunt unităţi unice sau au specialităţi unice în zonă.

"Vreau să fac câteva precizări legate de limitarea finanţării din bani publici. Această decizie nu poate fi luată decât odată cu aprobarea contractului cadru şi nu înainte de aprobarea Legii bugetului pe 2013. Dar, pentru liniştirea tuturor în legătură cu spitalele private, menţionez că acestea vor fi finanţate pentru ambulatoriu de specialitate, spitalizare de zi şi dacă sunt spitale unice în zonă, adică nu există acolo spitale publice, sau dacă au specialităţi unice în respectiva zonă", a spus ministrul Sănătăţii.

Nicolăescu a mai spus că în această săptămână Ministerul Sănătăţii va începe discuţiile cu reprezentanţii spitalelor private, pentru a fi găsite cele mai bune variante în favoarea pacienţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO