Companii

Energia eoliană a devenit a patra forţă de producţie, devansând cărbunii. Producţia de energie a fost cu 5% mai mare în 2023, dar cum nu a mai avut cine să o consume, s-a dus la export

Energia eoliană a devenit a patra forţă de producţie,...

Autor: Roxana Petrescu

26.03.2024, 00:07 120

Cei 3.000 MW pe care România îi are în proiecte de energie eoliană au livrat anul trecut 14% din producţia de energie locală  Eolienele au devenit a patra forţă de producţie de energie din România, după hidro, nuclear şi gaz, dar peste cărbuni, care au ajuns să reprezinte doar 13% Aproape 70% din producţia de energie a României de anul trecut au venit din surse lipsite de emisii de CO2 România a redevenit exportator net de energie, dar această victorie a fost înregistrată în contextul în care nu a mai fost nimeni să consume excedentul de producţie.

Datele din raportul pe decembrie 2023 emis de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) arată că anul trecut a adus un nou pas spre „înverzirea“ producţiei de energie locală, eolienele trecând în faţa cărbunilor, care au ajuns să reprezinte numai 13,4% din producţia de energie din România. Nu este pentru prima dată când eolienele iau faţa cărbunilor, o situaţie similară a fost înregistrată şi în 2021, dar devine clar că acest clasament, cu cărbunii care pierd din relevanţă, are mici şanse să mai sufere modificări în viitor.

Astfel, 33,4% din producţia de energie din România anul trecut au fost generate de Hidroelectrica. Urmează energia nucleară cu un „clasic“ de 19,3% din producţia de energie, iar podiumul este completat de centralele pe gaze, care au ajuns la o pondere de circa 17%. Eolienele ocupă locul patru, urmate apoi de cărbuni şi la o mare diferenţă de biomasă şi alte surse de producţie de energie. Ce este de reţinut este faptul că împreună sursele de producere de energie fără emisii de CO2 au generat 70% din producţia de energie locală, România fiind una dintre cele mai verzi economii din acest punct de vedere la nivel european.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO