Energie

Cine este omul care a obţinut 400 mil. euro de la italienii de la Enel: Sper ca România să folosească aceşti bani pentru modernizarea sistemului energetic

Cine este omul care a obţinut 400 mil. euro de la...

Autor: Roxana Petrescu

14.02.2017, 12:06 32394

Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, actual executive lead adviser on energy & sustainability în cadrul Deloitte, este cel care a iniţiat procesul cu italienii de la Enel, Curtea de Arbitraj de la Paris hotărând că grupul de utilităţi trebuie să-i plătească statului român circa 400 milioane de euro pentru pachetul minoritar din fosta Electrica Munteani Sud.

“Decizia Curţii de la Paris de a acorda statului român suma de 401 milioane euro în litigiul cu compania ENEL este una corecta, statul obţinând în acest fel o sumă pe care nu ar fi putut niciodată să o primească prin negociere. Decizia pe care am luat-o, în 2014, ca ministru al energiei, de a merge, fără întârziere, la Curtea de Arbitraj a fost una dificilă, dar corectă. Am arătat că România se poate mobiliza şi acţiona hotărât pentru a-şi apăra drepturile ce i se cuvin. Clarificarea acestui litigiu crează premisele relansării parteneriatului solid dintre statul român şi cea mai mare companie europeană de utilităţi (ENEL) în beneficiul ambelor părţi, al sectorului energetic românesc şi al consumatorilor români. Cred în rolul important pe care această mare companie europeană îl poate juca în sectorul energetic românesc. Totodată, sper ca România să folosească eficient această sumă importantă de bani, obţinută la Paris, pentru modernizarea sectorului energetic care are nevoie de investiţii”, a precizat Răzvan Nicolescu într-o postare pe pagina personală de facebook.

În vara anului 2014, Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), desprinsă din Electrica şi controlată de Ministerul Energiei, a deschis o acţiune împotriva Enel la Curtea de arbitraj de la Paris, solicitând grupului italian suma de 521,5 milioane euro în cazul privatizării Muntenia Sud. De cealaltă parte, italienii susţineau că pachetul valorează mai puţin de jumătate din suma cerută de stat.

“Enel confirmă că a primit din partea Camerei de Comerţ Internaţionale de la Paris decizia arbitrajului legat de participaţiile deţinute în sectorul electricităţii din România, respectiv legat de exercitarea de către SAPE a clauzei Put Option pentru Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia. Enel respectă decizia Curţii şi compania analizează in prezent detaliile acestei hotărâri. De altfel, rezultatul acestui arbitraj este în linie cu aşteptările companiei şi cu analiza efectuată intern asupra acestui caz”, au declarat reprezentantii grupului Enel în România.

Potrivit prevederilor din contractul de privatizare semnat în iulie 2007, Electrica are dreptul de a vinde şi Enel are obligaţia de a cumpăra o parte sau întregul pachet de 23,57% din acţiunile fostei Electrica Muntenia Sud (dreptul de Opţiune „Put“).

în prezent, Electrica mai deţine în fosta filială Electrica Muntenia Sud un pachet de 23,57%, din care un pachet de 10% este destinat transferului catre salariaţi, conform prevederilor contractului de privatizare. întru­cât opţiunea „Put“ face referire la pachetul de acţiuni disponibile, acest lucru înseamnă că, de fapt, Enel are obligaţia să cumpere un pachet de 13,57% din acţiunile fostei Electrica Muntenia Sud, preţul calculat de statul român fiind de 521 de milioane de euro. La momentul privatizării, Enel a achiziţionat direct 50% din acţiunile Muntenia Sud la un preţ de 395 de milioane de euro, operaţiune urmată de o majorare de capital de până la 64,6% în valoare de 425 de milioane de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO