Energie

Hidroelectrica cumpără echipamente de 14 mil. lei de la UCM Reşiţa, „o gură de oxigen“ pentru combinat

Hidroelectrica cumpără echipamente de 14 mil. lei de la...

Autor: Cristina Bellu

19.09.2017, 12:18 573

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, investeşte 23,7 milioane lei în modernizarea hidroagregatului HA1 Călimăneşti, lucrarea urmând să fie finanţată exclusiv din fondurile de dezvoltare ale companiei.

“Modernizarea de la Călimăneşti reprezintă o etapă dintr-o strategie amplă de modernizări şi retehnologizări pe care noul directorat al Hidroelectrica şi-a propus-o. (...). La preluarea mandatului, gradul de realizare la capitolul dezoltare era de 20,33%, iar la cel de retehnologizare de doar 4,5% faţă de ce era prognozat în buget. Presăm serios să recuperăm întârzierile din acestă zonă.”, explică  Bogdan Badea, Presedintele Directoratului Hidroelectrica.

Lucrarea urmeaza sa fie fie realizata in termen de 12 luni de la semnarea contractului si vizeaza cresterea gradului de automatizare a centralei hidro-energetice concomitent cu cresterea sigurantei in exploatare, cresterea fiabilitatii si marirea duratei de folosinta a instalatiilor cu inca un ciclu de viata.

Modernizarea va permite, intre altele, exploatarea cu comanda de la distanta, achizitia online a parametrilor electrici si tehnologici, precum si reducerea la minimum a perioadelor de interventii in afara celor planificate.

Lucrarea a fost adjudecata prin procedura de licitatie deschisa de societatea Hidroserv SA Bucuresti, furnizorul de echipamente desemnat fiind UCM Resita.

“Demararea actiunilor de modernizare aduce o gura de oxigen atat Hidroserv, cat si UCM Resita. Din valoarea contractului semnat cca. 9,7 milioane de lei merg catre Hidroserv pentru realizarea lucrarilor si aprox. 14 milioane catre UCM Resita pentru echipamente.”, a mai spus Bogdan Badea.

Centrala de la Calimanesti are o putere instalata de 39,6 MW si lucreaza cu doua grupuri generatoare, cu turbine de tip Kaplan.

Productia medie anuala de energie, conform specificatiilor din proiect, este de 106 GWh. Hidrocentrala este folosita ca centrala de varf, semivarf, iar in perioada de ape mari, in baza.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO