Companii

Euforia consumului s-a mai temperat: economia a revenit pe creştere în T2, dar ritmul este sub aşteptările guvernului de la începutul anului

Euforia consumului s-a mai temperat: economia a revenit...

Autor: Cristina Bellu

14.08.2018, 09:25 1397

Produsul intern brut (PIB) a înregistrat în primele şase luni ale anului 2018 o creştere de 4% pe serie brută şi de 4,2% pe seria ajustată sezonier, faţă de perioada similară a anului trecut, arată datele transmise marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În T2, produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 4,1% pe seria brută şi cu 4,2% pe seria ajustată sezonier, comparativ cu al doilea trimestru din 2017, în timp ce faţă de primul trimestru din 2018, PIB a fost  în termeni reali mai mare cu 1,4%. La jumătatea anului, creşterea este de 4% faţă de 5,6% cât prognoza Guvernul.

"Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul II 2018, fiind revizuită faţă de varianta publicată în Comunicatul de presă nr. 172 din 6 iulie 2018.", menţionează INS în comunicat.

INS a publicat astăzi datele despre PIB-ul pentru trimestrul al doilea, la câteva zile după prima rectificare bugetară realizată pe o creştere economică anuală, de 5,5%, considerată mult prea oprimistă de majoritatea economiştilor.

Duşul rece din primul trimestru, când economia a crescut cu 4%, an/an, şi a stagnat faţă de T4/2017 i-a determinat pe analiştii economici să-şi revizuiască prognozele de creştere pentru 2018, de la 4-5%, la finalul anului trecut, la 3,5-4%, în prima parte a acestui an. Totodată, Comisia Naţională de Prognoză a revenit la o analiză mai realistă, mizând pe o creştere de 5,5% anul acesta, faţă de una de 6,1% cât estima prognoza de iarnă a instituţiei.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO