Companii

Harta puterii de cumpărare în Europa în 2022: În România au mai rămas doar câteva „pete“ de subdezvoltare, dar bucureştenii o duc la fel de bine ca cei mai bogaţi spanioli sau cei mai săraci francezi

Harta puterii de cumpărare în Europa în 2022: În...

Autor: Cristina Roşca

05.11.2022, 12:01 74956

♦ Compania de cercetare de piaţă GfK a colorat harta Bătrânului Continent pentru a marca cu albastru cât mai închis ţările sau judeţele/ zonele subdezvoltate şi cu roşu-vişiniu cele mai bogate ♦ Cu cât nuanţa de albastru scade în intensitate, trece apoi spre alb-gălbui şi spre varii tonuri de roz şi, apoi, roşu, bunăstarea creşte.           

Pe harta Europei, când vine vor­ba de puterea de cumpărare a lo­cuitorilor fiecărei ţări în par­te, România nu face notă dis­cordantă în regiune. Mai exact, Polonia, Ungaria şi România sunt ţări cu o putere de cumpărare redusă, dar nu sunt cele mai sărace de pe Bătrânul Continent, cum e cazul Ucrainei, Republicii Moldova, Turciei (în majoritate), Albaniei sau altor state din Balcani.

Harta e colorată în nouă culori diferite, tonuri ce pornesc de la albastru închis (cea mai mică putere de cumpărare) şi merg spre roşu-vişiniu (cea mai mare). Între aces­te două extreme sunt însă alte şapte stadii ale bogăţiei. Fiecare ţară e analizată seg­men­tat, pe judeţe/ comitate/ zone sau oraşe, pentru că, de cele mai multe ori, dezvolta­rea nu este uniformă.

În cazul unor ţări precum Ucraina sau Norvegia însă, ea este. Cele două sunt la extreme, prima fiind o ţară săracă, iar cea de-a doua una bogată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO