Companii

Piaţa de GPL rămâne o nişă chiar şi după scumpirea benzinei: Ne-am aşteptat la un boom, dar lumea e reticentă

Foto Shutterstock

Autor: Radu Bostan

26.06.2014, 00:05 552

Piaţa locală de gaz petrolier lichefiat (GPL) a ajuns anul trecut la un volum de 450.000 de tone, după un avans anual de circa 4% datorat în special consumului auto, spun principalii jucători, care se aşteaptă ca segmentul autogazului să fie în continuare prin­cipalul motor de creştere, în contextul suprataxării celorlalţi carburanţi.

„Autogazul este singurul segment care a crescut constant din 2000 încoace“, a spus Gabriel Stoicescu, directorul general al ButanGas şi vicepreşedinte al Asociaţiei Române a Gazului Petrolier Lichefiat (ARGPL). În prezent, autogazul reprezintă jumătate din volumele totale de GPL vândute pe piaţă, potrivit estimărilor asociaţiei.

Factorul principal care a susţinut consumul de GPL auto a fost preţul relativ redus, care deşi a crescut substan­ţial, nu a rivalizat cu scumpirea motorinei. Preţul unui litru de GPL pe piaţa din Ro­mânia era de 0,42 euro la mijlocul lunii iunie 2009, iar acum com­bustibilul costă 0,68 euro pe litru (plus 62%), arată da­tele Comisiei Euro­pene. În aceeaşi pe­rioadă, un litru de benzină s-a scumpit de la 0,87 euro la 1,41 euro (plus 62%), iar preţul mo­torinei a crescut de la 0,84 euro la 1,41 euro (plus 68%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO