Companii

Preţul medicamentelor fără reţetă variază de la simplu la dublu în farmacii

Autor: Georgiana Mihalache

03.11.2016, 00:07 12371

Preţurile la cele mai vândute cinci medicamente fără reţetă variază de la simplu la dublu în cele mai mari reţele de farmacii de pe piaţa locală, con­form calculelor ZF pe baza date­lor preluate din farmacii.

Spre exemplu, pentru Aspa­car­din, me­di­cament produs de Tera­pia Cluj, pen­tru a trata afec­ţiu­nile cardio­vas­cu­lare, un cli­ent va plăti 12 lei în Farmaciile Tei, 13,5 lei în far­macia Catena sau 17,9 lei la Help Net.

„Fiecare parte a lanţului comer­cial îşi pune un adaos. Preţul de far­ma­cie este preţul la poarta fabricii plus mar­ja comercială de distribuitor şi mar­ja comercială de farmacie. Se for­mea­ză preţul ca la orice produs care are canal comercial şi nu e vân­dut de pro­ducător în propriul maga­zin“, a ex­pli­cat Dragoş Damian, di­rec­torul pro­du­că­torului de medica­mente Terapia Cluj, parte a grupului indian Sun Pharma.

Compania deţine o cotă de 7% pe piaţa OTC-urilor, la fel ca şi Rec­kitt Benckiser, producătorul Nuro­fen, potrivit datelor Cegedim.

Ziarul Financiar a ana­li­zat preţu­rile pentru cinci produse (Nuro­fen Răceală şi Gripă 200 mg, 24 de com­primate, As­pen­ter, 75 mg, 28 de com­primate, Parasinus, 20 de compri­mate, No-Spa, 40 mg, 24 de compri­mate şi Aspacardin, 30 de compri­ma­te) disponibile în cinci re­ţe­le de far­macii - Catena, Sensiblu, Dona, Help Net şi Farmacia Tei.

georgiana.mihalache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO