Companii

Regina Maria va investi 4 milioane euro în dezvoltare şi speră la o creştere de 20%

Regina Maria va investi 4 milioane euro în dezvoltare...

Autor: Ana Maria Petcana

18.11.2014, 00:00 123

"Bugetul de investiţii pentru anul viitor va fi sensibil mai mare decât cel din acest an. Investiţiile vor fi în noi locaţii, în zona de spitale, pe care le avem. (...) Focusul rămâne în continuare pe calitate, pe trainingul oamenilor, pe loializarea medicilor buni, pe sănătatea femeii şi a copilului. Pe nişe nu vrem să intrăm, pentru că suntem un jucător universal", a declarat pentru MEDIAFAX Fady Chreih, directorul executiv al Regina Maria.

De altfel, sănătatea femeii şi a copilului generează peste 50% din business, reprezentând consultaţii de obstretică gincologie, mamografii, ecografii, consultaţii de pediatrie, intervenţii. Următoarele în top sunt medicina internă, ORL şi oftalmologia.

În ceea ce priveşte extinderea, Chreih spune că vizează oraşele mari, care pot susţine investiţii de 800.000 - 1 milion euro în zona medicală. În prezent, compania este prezentă cu policlinici, în afară de Bucureşti, în Bacău, Braşov, Constanţa, Craiova, Cluj-Napoca şi Piteşti.

"În principiu preferăm deschiderile de clinici proprii, nu achiziţii, pentru că sunt trei lucruri pe care le luăm în calcul: costurile de intrare pe o piaţă nouă, care nu sunt foarte mari pentru noi, pentru că suntem recunoscuţi în piaţă, al doilea că sunt multe businessuri de familie şi nu pot fi integrate în Regina Maria şi al treilea diferenţa între cât vrem noi să plătim şi cât cer pe afacere", menţionează Chreih.

Pe partea de spitale, Regina Maria dezvoltă o nouă secţie de gastroenterologie în cadrul Euroclinic din Bucureşti, care presupune investiţii de câteva sute de mii de euro în echipamente şi un nou bloc operator.

Pe viitor, compania are în plan continuarea dezvoltării zonei de pediatrie, pe chirurgie generală, ORL şi ortopedie pediatrică.

Un alt pilon al businessului Regina Maria sunt abonamentele, care reprezintă peste 40% din cifra de afaceri.

"Avem o retenţie foarte mare anul acesta pe clienţii corporate, de peste 98,5%, reprezentând rata de reînnoire a contractelor, nu contractele noi, pentru că am avut un an foarte bun în zona asta. Cred în modelul ăsta de business, bazat pe abonamente, pentru că România la momentul acesta are nevoie de o variantă care să fie convenabilă la preţ, faţă de o asigurare. Există însă o pătură mică de clienţi care îşi permit să achiziţioneze şi o asigurare medicală privată", spune Chreih.

Regina Maria are în prezent două asigurări hibrid dezvoltate în parteneriat cu doi asigurători, ING şi Groupama, şi spune că are circa 30.000 de asiguraţi.

În ceea ce priveşte cifra de afaceri, directorul executiv al Regina Maria spune că ţinta pentru 2014 este o creştere de minim 20%, la fel ca în 2013, până la 55 milioane euro, iar pentru anul viitor compania are două scenarii de creştere.

"Avem două scenarii, dar depinde foarte mult şi de condiţiile macroeconomice. Unul arată creştere de 20%, iar celălalt scenariu arată de 16-17%. Am luat în calcul o creştere economică de 2,5%, inflaţie de circa 2%, un curs valutar de 4,5 lei/euro şi sperăm la o nemodificare a condiţiilor fiscale", a arătat Fady Chreih.

Referitor la tarifele, şeful Regina Maria spune că nu a bugetat o scumpire a acestora în 2015.

"Este foarte dificil să scumpeşti serviciile medicale, pentru că trebuie să ţii cont de puterea de cumpărare. În mod nornal da, ar trebui să crească, dar vrem să fim accesibili şi pentru asta trebuie ca oamenii să aibă confortul psihologic că pot să facă această cheltuială. Nu mă aştept la modificări substanţiale anul viitor şi nici nu am bugetat o scumpire, dimpotrivă, dacă ne uităm la o naştere, cât costa acum trei ani şi cât costă acum, s-a ieftinit", a explicat Chreih.

Regina Maria are încheiat contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în special pentru sevicii de laborator şi imagistică, dar şi de spital, medicină de familie, endocrinologie şi cardiologie. Acesta reprezintă 5% din cifra de afaceri a companiei.

Reţeaua Regina Maria este formată din 21 de policlinici, patru spitale, două maternităţi, trei campusuri medicale, cinci centre de imagistică, 7 laboratoare acreditate, o bancă proprie de celule stem şi peste 140 de policlinici partenere la nivel naţional.

În acest an, Regina Maria a avut un buget de investiţii de patru milioane euro pe care l-a alocat pentru deschiderea de policlinici în Bucureşti, Craiova şi Cluj, în extinderea celei din Constanţa, în noi puncte de recoltare, în formarea profesională a oamenilor, sistemul IT şi îmbunătăţirea serviciilor. De asemenea, de la începutul anului, compania a angajat 300 de persoane, ajungând la peste 3.000 de angajaţi. Dintre aceştia circa 1.900 sunt medici, iar 1.036 sunt medici permanenţi.

Compania este controlată de fondul de investiţii Advent International, care deţine 80% din acţiuni. Restul de 20% aparţine fondatorului reţelei, medicul Wargha Enayati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO