Retail&Agrobusiness

VIDEO ZF Live. Raluca Leafu, accesoriile Bon Bijou: Am avut încasări de 60.000 euro în 2016. Rămân cu 2.000 euro pe lună, doar că întotdeauna profitul este reinvestit

Autor: Bianca Dorobanţu

08.03.2017, 00:05 1164

Atelierul de accesorii pentru femei Bon Bijou, care vinde cercei, coliere sau brăţări, a avut încasări de 60.000 de euro anul trecut, investiţia iniţială în afacere fiind de 200 de euro, a spus la ZF Live Raluca Leafu, antre­prenoarea care în urmă cu patru ani a înfiinţat atelierul. 

Raluca Leafu are studii în Drept, a profesat un an în domeniu şi a mai lucrat la revista The One. Ulterior şi-a fondat propria afacere, Bon Bijou, sesiz­ând o nevoie pe piaţă pe seg­men­tul accesoriilor.

Iniţial, antreprenoarea doar im­porta accesoriile din China, investiţia iniţială de 200 de euro constând în adu­cerea a zece modele de coliere din China. Acum, însă, pe lângă import, Bon Bijou are şi activitate de producţie în România. „Colaborez cu o fabrică nespecializată pe bijuterii, care produce elemente pentru aer condiţionat. Au aparatura care-mi trebuie mie şi pe care nu mi-o permit, cum ar fi lasere, sau turnătorii. (...) Eu vin cu tot, ei sunt doar mâna de lucru, eu vin cu materialele şi modelele”.

Momentan, atelierul Bon Bijou are doi angajaţi, care se ocupă de finisarea şi montarea accesoriilor, în timp ce Raluca Leafu se ocupă de partea de creaţie şi de vânzare.

Ţinta ei este de a produce accesorii integral în România, iar în doi ani să ajungă la afaceri de un milion de euro. Accesoriile Bon Bijou se regăsesc online şi într-un showroom, astfel încât clientele pot veni să vadă produsele şi să le probeze.

„Rămân cu 2.000 de euro pe lună, doar că întotdeauna profitul este reinvestit. Pentru mine antreprenoriatul are sens, nu sunt tipul angajatului, trebuie să fii făcut să faci acest lucru (să fii antreprenor - n. red.), sunt oameni comozi care vor să plece la ora 17.00 de la muncă. Propria afacere îţi ocupă tot timpul, nu se termină niciodată. Cred că trebuie să-ţi placă”.

Accesoriile Bon Bijou au preţuri cuprinse între 80 de lei şi pot ajunge până la 600 de lei. Cele personalizate, în schimb, sunt mai scumpe, pornind de la 300 de lei. „Comenzile personalizate le pot onora în cazul în care sunt profitabile din punct de vedere al businessului, dacă eu trebuie să fac o matriţă care costă 70 de euro şi fac doar o broşă care costă 300 de lei, pentru mine nu este justificabil”.

Cele mai vândute  accesorii sunt cerceii, iar lunile decembrie şi martie, când se oferă cadouri, generează cele mai mari vânzări. „Luna decembrie de anul trecut a fost un succes pentru că afacerea are o creştere organică de la lună la lună, am şi avut un stand în mallul Promenada din Bucureşti. Mai avusesem şi în Băneasa un stand când eram la început, dar brandul nu era cunoscut. A fost o diferenţă triplă de la mall Băneasa la Promenada, se spune că în Băneasa vin oameni cu putere de cumpărare mai mare, dar nu este adevarat”.

Ea mai spune că închirierea unui stand în Promenada costă 1.500 de euro pe lună.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels