Companii

Top 1.000 cele mai mari companii din România. Care sunt cele mai mari 50 de firme antreprenoriale după cifra de afaceri din 2022

Catalogul realizat de ZF şi Deloitte a ajuns la a şaptea ediţie

Catalogul realizat de ZF şi Deloitte a ajuns la a şaptea ediţie

Autor: Miruna Diaconu

25.03.2024, 00:08 5405

De la zece companii antreprenoriale cu afaceri de peste 1 mld. lei la prima ediţie a catalogului Top 1.000 realizat de ZF şi Deloitte la 38 de astfel de firme în prezent, iar dacă trecem de „CUI-ul“ raportărilor şi mergem spre grupuri de firme vedem 50 de afaceri pornite şi deţinute încă de români şi care au spart pragul de 1 mld. lei venituri.

În clasamentul celor mai mari 50 de companii antreprenoriale după cifra de afaceri din 2022, doar trei firme au avut o scădere a veniturilor, în timp ce restul jucătorilor au avut, în medie, creşteri de două cifre.

Clubul miliardarilor în lei a adăugat 9 companii, astfel că 38 de firme cu capital privat românesc au avut venituri de peste 1 mld. lei în 2022.

Clasamentul celor mai mari companii antreprenoriale include doar companiile aşa cum apar ele la Registrului Comerţului, ordonate descrescător în funcţie de cifra de afaceri raportată pe fiecare entitate fiscală în 2022, fără a fi incluse în top grupurile de firme sau rezultatele consolidate la nivelul grupului.

Dedeman, retailerul de bricolaj controlat de fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl, a rămas şi în 2022 cea mai mare companii antreprenorială după cifra de afaceri, cu 11 mld. lei, în creştere cu 10% faţă de anul precedent. Dedeman este şi una dintre companiile cu cel mai mare profit din ţară şi unul dintre cei mai mari 15 angajatori privaţi. Podiumul din 2022 este schimbat însă faţă de ultimii doi ani, în condiţiile în care avansul uriaş raportat de două firme din energie – Tinmar Energy (Augustin Oancea) şi Oscar Downstream (Alin Niculae) – le-a făcut loc în top trei, de unde au ieşit Altex (Dan Ostahie) şi Fildas (Anca Vlad), firme cu o creştere de două cifre, dar mult sub ratele celor doi jucători din energie.

Nova Power & Gas este o altă companie antreprenorială care a avut o creştere de trei ori a cifrei de afaceri şi a reuşit să obţină un profit de 229 milioane lei, după o pierdere raportată de 28 mil. lei în 2021.

Sectorul energiei a reintrat pe radarul autorităţilor, care au amendat la începutul acestui an patru companii de trading pentru nerespectarea prevederilor legale specifice privind efectuarea tranzacţiilor pe piaţa angro de energie electrică.

Chimcomplex (Ştefan Vuza) este cea mai mare companie antreprenorială din industria prelucrătoare.

În businessul antreprenorial românesc există însă şi grupuri antreprenoriale, care ar putea intra în top sau ar putea să se poziţioneze mai sus dacă cifrele lor ar apărea consolidate la Registrul Comerţului. Printre ele se află grupul Mobexpert, grupul One sau grupul Medlife.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO