Constructii & Imobiliare

Avertisment BRD: Legea privind darea în plată suprimă programul Prima Casă. ”Sper ca legea să fie dată uitării”

Avertisment BRD: Legea privind darea în plată suprimă...

Autor: Claudia Medrega

11.02.2016, 14:16 6513

Programul Prima Casă va fi suprimat, în situaţia aplicării legii privind darea în plată a imobilelor în forma iniţială, iar accesul populaţiei la credite va fi mult îngreunat, deorece va fi nevoie de avansuri mai mari, iar dobânzile vor creşte, consideră Philippe Lhotte, directorul general al BRD-SocGen, a doua bancă din piaţă.

“Programul Prima Casă nu poate coexista cu darea în plată a imobilelor. Cele două sisteme sunt contradictorii”, a spus Lhotte într-o conferinţă de presă.

Şeful BRD s-a arătat optimist că legea privind darea în plată nu va fi votată sau promulgată în forma iniţială, urmând ca bunul simţ să câştige. “Legea este atât de absurdă, încât sper că, în cele din urmă, bunul simţ va prevala şi va fi dată uitării sau va fi formulată o lege de bun simţ”.

BRD a avut o contribuţie importantă la lansarea programului Prima Casă, banca fiind un jucător activ pe acest segment în ultimii ani.

Legea privind darea în plată a fost întoarsă anul trecut de preşedintele Klaus Iohannis în Parlament, însă dezbaterile, care trebuiau să fie reluate în această lună, au fost amânate.

“Suntem la un tip de împrumut complet diferit, care va avea condiţii de acordare mult mai restrictive, cu un avans din partea clientului mai mare, fiindcă riscul celui care împrumută este mai mare şi dobânzile vor fi mai mari. Se va restrânge accesul la credite pentru cei care au nevoie de locuinţe. Să nu uităm că trăim într-o economie de piaţă, într-o economie liberală, asta uită cei care încurajează darea în plată. Legea dării în plată va duce la o scădere a preţului imobiliarelor, vor fi mai puţine construcţii şi astfel va exista o creştere mai mică a PIB şi vor fi mai puţine locuri de muncă”.

Şeful BRD a indicat că banca poate să lanseze produse noi pentru darea în plată, cu condiţiilor de eligibilitate mai aspre, privind avansul şi chiar dobânda aplicată, însă nu are în vedere modificarea condiţiilor pentru restul clienţilor şi produselor.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO