Constructii & Imobiliare

Piaţa de birouri în 2017: Peste 350.000 mp vor fi livraţi în Bucureşti şi marile oraşe din ţară

Piaţa de birouri în 2017: Peste 350.000 mp vor fi...

Autor: Anca Olteanu

24.03.2017, 16:22 1517

„Luând în considerare dezvoltarea industriei de servicii, care a devenit al doilea mare contribuitor la Produsul Intern Brut (PIB), ne aşteptăm ca acest sector să antreneze expansiunea spaţiilor de birouri în Bucureşti şi în marile centre universitare, precum Iaşi sau Cluj-Napoca. De asemenea, oraşe ca Timişoara sau Braşov se pregătesc să dezvolte noi poluri de birouri datorită cererii din partea sectorului de inginerie. În aceste condiţii, estimăm că stocul actual de 3 milioane mp la nivel de ţară va creşte cu aproximativ 352.000 mp în 2017, dintre care 265.000 mp se vor afla în Capitală şi 87.000 mp în oraşele secundare”, a declarat George Didoiu, Associate Director în cadrul departamentului de birouri al Colliers International.

„Cu toate că numeroase companii s-au extins în ultimii ani în Bucureşti, Iaşi (Accenture, Xerox, Amazon, Unicredit, Oracle), Cluj-Napoca (Arvato, Impact Hub, Sig Comiblock, Magneti Marelli), Timişoara (Continental, Huawei, HP) şi Braşov (Tata, Continental, Siemens), piaţa de birouri din România încă întâmpină dificultăţi”, se arată într-un comunicat transmis vineri de Colliers.

„În timp ce oraşe precum Iaşi sau Craiova trebuie să îşi dezvolte stocul de spaţii de birouri, Bucureştiul şi Cluj-Napoca se concentrează pe îmbunătăţirea cunoştinţelor tehnice, iar Timişoara şi Braşov pe creşterea disponibilităţii forţei de muncă. Dacă aceste probleme ar fi rezolvate, considerăm că în Capitală ar putea fi angajate aproximativ 20.000 de persoane/an, ceea ce ar determina o cerere anuală de spaţii de birouri de 160.000 mp. La rândul lor, Cluj-Napoca şi Iaşi ar putea adăuga stocului existent aproximativ 50.000 mp anual”, a adăugat George Didoiu.

Potrivit datelor publicate de Colliers, în 2016 în Bucureşti, stocul de spaţii de birouri a atins pragul de 2,1 milioane mp ca urmare a noilor livrări, care au însumat 230.000 mp. „În decursul acestui an, zonele aflate în plină dezvoltare, precum zona de nord a Capitalei, şi cele care oferă avantajul proximităţii faţă de mijloacele de transport în comun şi faţă de alte facilităţi, vor atrage atenţia dezvoltatorilor”, precizează compania.

„Anul trecut, cele mai solicitate zone din Capitală au fost Floreasca-Barbu Văcărescu (13% din totalul cererii), Dimitrie Pompeiu (17%) şi centru-vest (24%). Considerăm că interesul pentru aceste zone se va menţine şi în 2017, mai ales în condiţiile în care zona de centru-vest poate deveni primul mega-district pentru afaceri din Bucureşti, datorită suprafeţei extinse care include trei staţii de metrou şi care permite construirea unor proiecte de birouri foarte mari. De asemenea, dezvoltarea Magistralei 6 de metrou, care face legătura cu Aeroportul Otopeni, precum şi abundenţa terenurilor şi a proiectelor rezidenţiale vor creşte potenţialul zonei Bulevardului Expoziţiei - Piaţa Presei de a deveni unul dintre cele mai importante poluri de birouri ale Bucureştiului”, a încheiat George Didoiu.

În ceea ce priveşte chiriile, acestea nu vor înregistra creşteri semnificative în 2017. Potrivit datelor Colliers International, în 2016 cele mai ridicate valori s-au înregistrat în zonele Victoriei şi Aviatorilor (16-18 euro/mp), iar cele mai scăzute, în zonele Dimitrie Pompeiu şi Pipera (8-10, respectiv 11-13 euro/mp).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO