Constructii & Imobiliare

Statul a vândut acest „sediu spartan” de partid cu 110.000 de euro. Gândul a cerut în instanţă rapoartele cu care RA-APPS a stabilit pentru PSD şi UNPR preţuri de 3 ori sub cele ale pieţei

Statul a vândut acest „sediu spartan” de partid cu...

Autor: Anca SIMINA

29.09.2014, 14:02 1770
La vedere, statul susţine financiar partidele politice în România cu o subvenţie lunară de la buget căreia i se adaugă şansa închirierii, în condiţii avantajoase, a câte unui sediu în fiecare comună, oraş, judeţ sau sector din ţară. În 2013, parlamentarii au venit cu un bonus: le-au dat prin lege propriilor partide dreptul de a-şi cumpăra sediile închiriate de la stat prin negociere directă, fără concurenţă. Şi pentru că încercările de a se împrumuta pe la bănci au eşuat în ultimii ani, partidele au primit şi o alternativă avantajoasă: posibilitatea de a-şi cumpăra sediile în rate, întinse pe trei ani, cu avans de 10%, ocolind creditele.
 
Adevărata miză au fost sediile centrale, unele dintre cele mai impozante vile din centrul Capitelei administrate de RA-APPS, în care au stat foarte mulţi ani cu chirii modice. Primul chilipir şi l-au asigurat, pe loc, partidele aflate la guvernare. Cumpărând de la RA-APPS, adică de la Guvern, PSD şi UNPR - primele înscrise la această ruletă fără perdanţi - au primit, la finalul anului 2013, o superofertă: 275 de euro, respectiv 325 de euro pe metrul pătrat construit, în nordul Capitalei, în 36 de rate de la stat. Un preţ de 2,5-3 ori ori mai mic comparativ cu cel cu care mari jucători din imobiliare precum Coldwell Banker sau Regatta au tranzacţionat, în aceeaşi perioadă, imobile în zona Kiseleff-Aviatorilor, chiar în vecinătatea sediilor PSD şi UNPR.
 
În urma refuzului repetat al RA-APPS de a face publice rapoartele de evaluare care au parafat preţul de chilipir, Gândul a cerut în instanţă Regiei Protocolului de Stat actele şi numele evaluatorilor. În seria "Tu şii ce mai fac banii tăi?" vă arătăm astăzi care a fost diferenţa dintre preţul plătit de PSD şi UNPR şi cel al tranzacţiilor simultane ale agenţiilor imobiliare în aceeaşi zonă. Diferenţa pe care statul a trecut-o practic cu vederea, deşi s-ar fi cumulat la bugetul general.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO