Eveniment

Ce arată datele macro la S1/2018: Deficitul de cont curent şi-a stopat deteriorarea galopantă, dar acesta este şi un semn că economia îşi reduce ritmul de creştere

Ce arată datele macro la S1/2018: Deficitul de cont...

Autor: Iulian Anghel

14.08.2018, 00:07 493

Datele la semestrul întâi din 2018 confirmă tendinţa de deteriorare a contului curent al balanţei de plăţi, dar într-un ritm mai puţin abrupt, ca urmare a îmbunătăţirii performanţelor exporurilor de bunuri care, în primele şase luni, au crescut peste importuri.

Atenuarea majorării defici­telor - în contextul în care şu­brezirea fundamentelor macroeconomice a fost una dintre temele de îngri­jo­rare din ultimii ani - se petrece pe fondul re­venirii creşterii economice mai aproape de potenţial, undeva spre 4%, ca urmare a temperării cererii agregate din ultimii doi ani generată de reducerile de taxe şi de majorările salariale.

Potrivit datelor publicate luni de BNR, deficitul contului curent al balanţei de plăţi a fost, pe primul semestru, de 3,78 de miliarde de euro, faţă de 3,5 miliarde de de euro în primul semestru din 2017. Acest lucru s-a întâmplat pentru că deficitul ba­lan­ţei bunurilor a consemnat în S1, an/an, un plus de 711 milioane de euro (până la 5,8 miliarde de euro), în vreme ce ba­lanţa serviciilor a înregistrat un exce­dent mai mic cu 261 de milioane de euro (până la 3,6 mld. euro).

Se observă însă un lucru: în primele şase luni din an, exporturile au avansat cu 10%, iar importurile cu 9,7%, fapt ce a pus frână majorării abrupte a deficitului de cont curent, în condiţiile în care acesta este determinat într-o proporţie covârşitoare de deficitul comercial.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO