Eveniment

Decapitări formale în PSD în încercarea de a repune pe şine campania lui Ponta ameninţată de dosarele de la DNA şi de lupte interne

Dan Şova, preşedintele închipuit la PSD, a pierdut deocamdată lupta cu Liviu Dragnea şi a fost suspendat. Foto: Octav Ganea

Dan Şova, preşedintele închipuit la PSD, a pierdut deocamdată lupta cu Liviu Dragnea şi a fost suspendat. Foto: Octav Ganea

Autor: Iulian Anghel

22.10.2014, 00:04 865

Dan Şova, Marian Vanghelie şi Sebastian Ghiţă au fost suspendaţi ieri din funcţiile deţinute în PSD (primii doi din funcţiile de vicepreşedinţi, ultimul din cea de membru al Comitetului Executiv), partidul încer­când să atenueze potenţialul exploziv al scandalurilor izbucnite în plină campanie electorală, legate de dosarele deschise de DNA şi de luptele pentru controlul formaţiunii, după alegeri.

De câteva zile, PSD, partid care în sondaje are cel mai bine plasat candidat pentru alegerile prezidenţiale din 2 şi 16 noiembrie, se află într-o situaţie de cumpănă mai mare decât tot ce a întâlnit de la venirea la putere, în mai 2012.

Nici condamnarea lui Adrian Năstase, nici ruperea USL nu au avut un potenţial atât de mare de a săpă la temelia partidului, pentru că, de data aceasta, ies la suprafaţă dosare grave de corupţie întocmite pe numele unor importanţi parlamentari şi luptele interne din partid pentru preluarea puterii după alegeri.

Conducerea partidului s-a reunit de urgenţă pentru „a face un pic de ordine“, după ce lucrurile dădeau semne că o iau razna, în urma intrării în vizorul DNA a purtătorului de cuvânt al partidului, senatorul Dan Şova, urmată ieri de demisia din Parlament (deocamdată doar anunţată, nu şi funcţională) a lui Viorel Hrebenciuc, acuzat de corupţie. Un alt episod neplăcut pentru PSD a izbucnit ieri şi poate fi sin­te­tizat în ameninţările directe ale lui Marian Vanghelie la adresa lui Sebastian Ghiţă, parlamentar PSD, patron al România Tv şi apropiat al lui Victor Ponta.

Toate aceste frământări din partid pot crea un cocteil exploziv, având în vedere că suntem în plină campanie electorală şi a mai rămas mai puţin de o lună până ce vom şti cine va conduce România de la Cotroceni, în următori cinci ani. Or, dacă Victor Ponta pierde alegerile ca urmare sau nu a acestor scandaluri, există pericolul pentru social-democraţi să piardă şi guvernarea, altfel spus să piardă totul în viitorii sase ani, pentru că viitorul preşedinte este şi cel care desemnează candidatul pentru poziţia de premier, după alegerile legislative din 2016. Prin urmare a fost în interesul tuturor din PSD să înăbuşe scandalurile cât mai repede şi să-i suspende, chiar şi formal, pe cei trei.

Într-o bună măsură, Ponta a scăpat de un coşmar prin demisia anunţată a lui Viorel Hrebenciuc, pentru care DNA a solicitat Camerei Deputaţilor aprobarea arestării. Hrebenciuc este acuzat de implicare într-o retrocedare ilegală de terenuri forestiere de 43.000 de hectare, dosar în care apare şi numele socrului premierului, şi el acuzat. Doar că, luni, DNA i-a deschis lui Hrebenciuc un alt dosar, în care este implicat şi Dan Şova. DNA susţine că Hrebenciuc i-a promis lui Şova spijin la şefia PSD după alegeri, în detrimentul lui Liviu Dragnea şi Valeriu Zgonea, în schimbul promovării unei legi de amnistiere care să-l scape de închisoare în cazul în care ar fi fost condamnat în dosarul retrocedărilor. Sebastian Ghiţă a cerut public eliminarea din partid a celor doi, dar, la câteva ore, pe internet a apărut o înregistrare în care era acuzat de şantaj de Marian Vanghelie, primarul sectorului cinci, într-o cu totul altă afacere.

Aşadar, separat de dosarele DNA, un alt scandal a izbucnit după ce, luni seară, Marian Vanghelie i-a ameninţat pe câţiva paparazzi care îl filmau, susţinând că aceştia sunt trimişi pe urmele lui de Sebastian Ghiţă. El l-a înjurat şi ameninţat pe Ghiţă, dar şi pe Victor Ponta.

Iată deci, în plină campanie electorală, un scandal imens de corupţie în care sunt implicate piese grele din PSD – Viorel Hrebenciuc, senatorul Ilie Sârbu, de­putatul Ioan Adam -, un conflict abia mocnit pentru controlul PSD în care a intrat la apă un vechi camarad al lui Victor Ponta - Dan Şova -, dar şi o poveste cu „spioni“ în care un apropiat al premierului – Sebastian Ghiţă - este acuzat de un puternic primar – Marian Vanghelie – că pune la cale urmăriri cu scop de şantaj.

„Deocamdată facem un pic de ordine şi disciplină“, a spus, la intrarea la şedinţa PSD, şeful formaţiunii Victor Ponta, pentru ca, la final, să anunţe suspendarea lui Şova, Ghiţă şi Vanghelie. Ponta a fost ieri vizibil uşurat de anunţata demisie din Parlament a lui Hrebenciuc, lucru care l-a scutit să mai dea explicaţii suplimentare şi îi delimitează cumva imginea de cea a unui potenţial condamnat. Doar că nu este clar cum vor evolua lucrurile, ce paşi şi cereri mai face DNA, prin urmare pentru Ponta şi PSD urmează zile pline de suspans.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO