Eveniment

Economia României frânează neaşteptat în primul trimestru din 2024. Evoluţia pune sub semnul întrebării prognozele economiştilor de creştere economică de 3% sau de peste 3% în 2024

Economia României frânează neaşteptat în primul...

Autor: Răzvan Botea

19.05.2024, 13:30 2072

Economia României a crescut cu numai 0,1%, an/an, în T1/2024, în vreme ce aşteptările analiştilor erau de creştere de 2% în primele trei luni din an şi, în medie, de 3% pe tot anul 2024 Guvernul României are o prognoză de creştere de 3,4% în 2024.

Creşterea economică de numai 0,1% din T1/2024 faţă de acelaşi trimestru din 2023 consemnată de Statistică miercuri ridică semne de întrebare pentru evoluţia economiei româneşti pe tot parcursul anului. Cel puţin 3% ar trebui să fie avansul real al economiei României în acest an, conform prognozelor analiştilor locali, dar şi ale instituţiilor internaţionale.

Datele semnal pe care le-a publicat Institutul Naţional de Statistică (INS) nu vin cu mai multe detalii legate de creşterea economică din primul trimestru, astfel că, cel puţin în acest moment, nu este clar de unde a venit frânarea. Alte seturi de date de la INS arată totuşi că cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul – barometru pentru consumul privat – a crescut cu 6,4% în primele două luni din an. Pe de altă parte, construcţiile au consemnat un minus de două cifre, iar volumul de construcţii de infrastructură, care reflectă volumul investiţiilor publice, a stagnat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Bankers Summit'24