Eveniment

Efervescenţă în sectorul rezidenţial. Se încinge piaţa imobiliară în Bucureşti: numărul locuinţelor livrate, mai mare cu 50% ca în 2008

Efervescenţă în sectorul rezidenţial. Se încinge...

Autor: Andreea Neferu

29.10.2015, 00:08 7471

Capitala şi zona limitrofă din judeţul Ilfov rămân printre puţinele puncte pe harta naţională care au reuşit să bată vârfurile atinse în perioada 2007-2008 la capi­tolul locuinţe noi livrate în piaţă, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Institu­tul Naţional de Statistică.

Spre exemplu, în primul semestru din 2008 s-au finalizat în Bucureşti şi în judeţul Ilfov puţin peste 3.300 de locuinţe, în timp ce în primele şase luni ale acestui an numărul s-a ridicat la aproape 4.800, în creştere cu 45%. De altfel, primul se­mes­tru a adus o creştere cu 38% a nu­mă­rului de lo­cuinţe finali­zate în Capita­lă com­pa­rativ cu aceeaşi perioadă a anu­­lui tre­cut, care oricum depăşise ni­ve­lul înre­gistrat în boom.

Şi în zona de Vest a ţării, care cu­prinde judeţe precum Timiş, numărul de locuinţe din primul semestru a ajuns să fie peste cel înregistrat în anul 2008. În primul semestru au fost livrate 1.800 de locuinţe, un plus de 11% faţă de ulti­mul an de boom.

De asemenea, regiunea de dezvol­tare Centru, care include judeţe pre­cum Sibiu sau Braşov, se apropie cu paşi ra­pizi de nivelurile atinse în 2008. Astfel, primele şase luni ale acestui an au adus un avans de 89% al numărului de noi locuinţe finalizate în această regiune comparativ cu acelaşi interval din 2014, până la aproape 2.600 de unităţi, în contextul în care în 2008 primul semestru aducea 2.650 de noi locuinţe.

„Construcţia de locuinţe este im­pul­sionată, în linii mari, de doi factori majori – evoluţia pozitivă şi cererea de locu­inţe. Odată cu creş­te­rea eco­no­mică a acestor zone (Bucureşti-Ilfov, Vest, zona Centrală - n.red.), a crescut şi pu­te­rea de cumpărare a cererii de locuinţe, adăugând aici şi factorii emo­ţionali, precum siguranţa locului de muncă şi a veniturilor viitoare“, spune Cristina Roşca, managing part­ner al firmei de consultanţă imobiliară RealTime. 

În timp ce în cele mai multe zone ale ţării se simte un reviriment al construcţiilor de locuinţe, impulsionat de scăderea do­bânzilor la credite, dar şi de un sentiment de încredere în creştere datorită situaţiei macroeconomice mai bune, există în schimb şi regiuni unde numărul de case sau de apartamente construite este încă departe de anii 2007-2008, ba mai mult, a cunoscut o scădere şi faţă de anul trecut. Spre exemplu, în partea de nord-est a ţării, care se identifică cu zona Moldovei, în primele şase luni ale acestui an au fost livrate 2.600 de locuinţe, în scădere cu 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 24% faţă de primele şase luni ale lui 2008. În ultimul an de boom, Moldova depăşea Bucureştiul şi judeţul Ilfov la capitolul locuinţe livrate, însă acum se află aproape la jumătate faţă de Capitală din acest punct de vedere.

În zona de nord-vest, care include judeţe precum Bihor sau chiar Cluj, declinul numărului de locuinţe noi finalizate este şi mai vizibil. Astfel, în primele şase luni au fost puse pe piaţă 1.500 de noi locuinţe, în scădere cu 28% faţă de primul semestru din 2014 şi cu 42% faţă de perioada similară din 2008. În mod paradoxal, scăderea vine în contextul în care în această regiune este inclus şi judeţul Cluj, unul dintre cele mai dezvoltate din punct de vedere economic din ţară şi în care preţurile apartamentelor au ajuns să fie chiar mai mari decât în Bucureşti, în contextul unei cereri în creştere. Explicaţia scăderilor din această zonă poate sta în faptul că în celelalte judeţe care compun această regiune de nord-vest, precum Sălaj sau Bistriţa-Năsăud, numărul de locuinţe livrate a scăzut într-un ritm mult mai mare, care în ansamblu nu a putut fi compensat de avansul din Cluj, potrivit informaţiilor ZF.

„În afară de Bucureşti, Clujul şi Timişoara sunt două oraşe care se află în plin avânt economic, unde multinaţionalele deschid bi­rouri, angajează oameni şi unde automat se simte o cerere în creştere şi în sectorul rezi­denţial. E evident că oferta vine după cerere“, spune Gabriel Voicu, director al diviziei New Homes în cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania. După ce în primii ani de criză piaţa rezi­denţială din România a cunoscut o contracţie puternică, care s-a tradus şi printr-o reducere accentuată a preţurilor locuinţelor, în ultima perioadă acest sector a cunoscut un reviriment puter­nic, în timp ce pre­ţurile s-au sta­bilizat. Efer­ves­cenţa din ultimul an este dovedită şi de reapariţia în piaţă a unui fenomen care era destul de des întâlnit în anii de boom, şi anume achiziţia caselor sau a aparta­mentelor încă din faza de machetă. La cel mai recent târg imobiliar care a avut loc în Capitală, tIMON, circa 20.000 de locuinţe noi cu o valoare totală de piaţă de peste un miliard de euro au fost scoase la vânzare, dintre care cel puţin 15% erau unităţi în proiecte rezidenţiale proaspăt lansate şi a căror construcţie abia a început.

 

Efervescenţa din rezidenţial se mută în alte zone din ţară

Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale s-a ridicat în primele nouă luni ale acestui an la peste 30.500, în creştere cu 5,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele de la Institutul Naţionale de Statistică. Evoluţia autorizaţiilor de construire este un instrument-cheie pentru sectorul rezidenţial, având în vedere că reprezintă un indicator cu privire la numărul de locuinţe ce ar urma să fie livrate pe piaţă într-o perioadă medie de un an sau doi.

Datele de la Statistică arată că, spre deosebire de evoluţia numărului de locuinţe finalizate în primul semestru, care indică Bucureştiul şi centrul ţării ca înregistrând avansuri importante, în schimb la capitolul autorizaţii de construire aceste două zone sunt singurele care au consemnat scăderi în primele nouă luni ale acestui an. La polul opus, regiunea de sud-est, de nord-est şi de sud (Muntenia) a înregistrat o creştere importantă în perioada ianuarie-septembrie în ceea ce priveşte numărul de autorizaţii de construire. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO