Eveniment

Gerul scumpeşte roşiile: „Sub 15 lei/kg nu vor fi primele roşii româneşti“

Gerul scumpeşte roşiile: „Sub 15 lei/kg nu vor fi...

Autor: Roana Rotaru

23.03.2018, 00:07 1145

Producătorii români de roşii şi-au văzut costurile date peste cap de iarna târzie şi anunţă că primele roşii româneşti, din sere şi solarii nu vor fi mai ieftine de 15 lei kilogramul, în primele două săptămâni de la recoltare.

„Plătesc zilnic 12.000 de lei pe hectar pentru încălzirea serei. E jale! Vor fi scumpe legumele româneşti anul acesta. Sub 15 lei kilogramul nu va fi roşia româneasă în primele două săptămâni de când apar cele de seră, adică pe la sfârşitul lunii aprilie. După aceea, preţurile se duc în jos“, a spus Ionuţ Vochin, proprietarul Oxigen Agro Product Company din Giurgiu. În supermarket, roşiile vrac din import se vând la preţuri cuprinse între 4 şi 6 lei pe kilogram. Creşterea preţurilor roşiilor autohtone ar putea conduce la o creştere a inflaţiei.

Alina Constantinescu, proprietara fermei Nasul Roşu, explică că roşiile de seră pot ajunge la 15 lei pe kilogram în primele săptămâni de la recoltare, pentru că în piaţă sunt puţine roşii authotone, iar oamenii cumpără de poftă. „Primele roşii vor fi trufandale, de aceea preţurile pot ajunge la 15 lei pe kilogram în piaţă. Prima dată când apar sunt scumpe pentru că sunt puţine. E o chestie de 2-3 săptămâni“, a spus ea. România produce în jur de 700.000 de tone de roşii anual. În 2016, românii au consumat roşii din import de peste 70 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO