Eveniment

Haos total în pieţe după Brexit. Lira s-a prăbuşit la minimul ultimilor 31 de ani, iar acţiunile sunt în picaj liber. Aurul a urcat la maximul ultimilor doi ani

Haos total în pieţe după Brexit. Lira s-a prăbuşit...

Autor: Ştefan Stan

24.06.2016, 07:43 11317

După ce Tabăra Leave a preluat conducerea cu 52%, în faţa taberei Remain, lira s-a prăbuşit cu cea mai mare rată din istorie, după o scădere de 9,41%, şi a ajuns la 1,35 dolari. 

Traderii se pregătesc pentru vânzări masivă de acţiuni la debutul şedinţei de tranzacţionare de la Londra de la 8:00 (10:00 ora României). Piaţa indică faptul că indicele FTSE va deschide în scădere cu aproximativ 7,5%, cea ce ar însemna că aproape 120 de miliarde de lire vor dispărea din valoarea celor mai mari companii britanice. 

Euro a scăzut cu 3,8%, în timp ce valutele din Norvegia, Suedia şi Turcia au raportat pierderi şi mai mari. În Africa de Sud, rand-ul a scăzut cu 7,3%. Yen-ul în schimb a urcat cu 6,1%. 

”S-a dezlănţuit iadul. Singurele refugii sunt yen-ul şi aurul”, a spus Vishnu Varathan, economist la Mizuho Bank. 

Aurul a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, în condiţiile în care rezultatul referendumului a luat prin surprindere pe toată lumea. 

Preţul aurului a crescut cu 8,1%, la 1.358,53 dolari uncia, cel mai mare din martie 2014. 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO