Eveniment

Mihai Precup, preşedintele AMEPIP: Agenţia monitorizează 216 companii, undeva la 7% din economia României, acestea fiind deţinute direct de Guvernul României. În plus, mai monitorizăm încă 1.200 de companii care sunt deţinute de către autorităţile publice locale

ZF Capital Market Summit, 3rd edition

Mihai Precup, preşedintele AMEPIP: Agenţia...

Autor: Valeriu Dănilă

18.03.2024, 10:45 129

AMEPIP monitorizează 216 companii deţinute direct de guvern, acestea reprezântând 7% din economia României, având în atenţie totodată peste alte 1.000 de companii din subordinea autorităţilor publice locale, a explicat Mihai Precup, preşedintele Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice, în cadrul ZF Capital Market Summit, 3rd edition.

„Agenţia monitorizează 216 companii, undeva la 7% din economia României, acestea fiind deţinute direct de Guvernul României. În plus, mai monitorizăm încă 1.200 de companii care sunt deţinute de către autorităţile publice locale”.

Acesta a subliniat că agenţia utilizează un tablou de bord prin care poate monitoriza indicatorii companiilor publicate, inclusiv în privinţa guvernanţei corporative şi a îndeplinirii standardelor ESG.

„Am dezvoltat un tablou de bord pentru a monitoriza indicatorii cheie de performanţă ale acestor companii. Este peste ceea ce există în sectorul privat din perspectiva monitorizării companiilor. Ne uităm la indicatorii financiari, nefinanciari şi de guvernanţă corporativă. Indicatorii financiari sunt extraşi direct de la Ministerul de Finanţe, cei nefinanciari reprezintă partea de ESG, iar indicatorii de guvernanţă corporativă se referă la companiile listate la bursă”.

 

Ce a mai declarat Mihai Precup, preşedintele Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice:

  • Din cele 216 companii deţinute de către Guvernul României 19 dintre ele sunt deja listate la BVB. Aceste companii respectă cele mai înalte standarde de guvernanţă corporativă la nivel european.
  • Performanţele companiilor publice sunt polarizate, anul trecut au generat 7 miliarde de lei dividende la bugetul de stat, dar 5 dintre acestea au generat 80% din dividende. În termeni de pierderi consolidate am avut undeva la 1,2 miliarde de lei în 2022. Tot la fel, 5 companii au cauzat 60% din pierderile consolidate.
  • Putem monitoriza aceşti indicatori cheie de performanţă pe toată durata mandatului administratorilor companiilor publice, iar dacă nu îi vor respecta, avem puterea de a revoca consiliul de administraţie. Dacă un administrator este revocat în următorii cinci ani nu poate să mai fie în nici o altă companie.
  • Trebuie să oprim provizoratele la nivelul mandatelor publice. Este unul dintre lucrurile de bază pentru care a fost creat AMEPIP.
  • În următoarele luni vom avea peste 100 de poziţii de administrator care vor fi scoase la concurs.
  • În PNRR guvernul şi-a asumat ferm să listeze încă 3 companii până în 2026, în special din sectorul energiei şi cel al transportului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO