Eveniment

Protest zgomotos al unor şoferi dintr-un sat ieşean; au parcurs de zeci de ori un traseu cu 5 km/h. Oamenii sunt nemulţumiţi pentu că drumul care face legătura dintre satul Dancu şi Iaşi este nereparat de 25 de ani şi plin de gropi

Protest zgomotos al unor şoferi dintr-un sat ieşean; au...

Autor: Ilinca Nazarie

26.03.2017, 16:01 74

Revoltaţi din cauza faptului că drumul care face legătura între satul Dancu şi oraşul Iaşi, plini de gropi, nu a fost reparat de 25 de ani, iar ei cheltuiesc mii de lei pentru reparaţiile la maşini, peste o sută de localnici au protestat, cerând autorităţilor să repare drumul, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Şoferii şi/au parcat maşinile în centrul localităţii şi au claxonat fără întrerupere. Pe parbrize, ei au lipit afişe cu mesaje precum: "249A, pe când o prioritate?" sau "Holboca (comunca de care aparţine satul - n.r.) mai este pe hartă!".

Apoi, maşinile prezente la protest au pornit cu cinci kilometri pe oră din centrul localităţii până la intrarea în Iaşi şi au parcurs acest traseu de câteva zeci de ori.

Satul Dancu este considerat un cartier extins al Iaşului, unde se termină linia de tramvai. Şoferii au încercat să blocheze şi circulaţia tramvaielor, însă până la urmă au ajuns la o înţelegere cu vatmanii şi au mutat maşinile de pe linia de tramvai.

“Am oprit maşinile pentru că vrem să protestăm. E o formă de protest, nu vrem să necăjim pe nimeni, nu vrem să stricăm ziua nimănui, dar ne stricăm maşinile. Cetăţenii satului Dancu, comuna Holboca, judeţul Iaşi au probleme şi e o formă de manifestare pentru a sensibiliza un pic politicul, care nu vrea să facă nimic în zona asta”, a declarat unul dintre şoferi.

”249A se cheamă drumul ăsta, nu îl repară nimeni. Protestez. În fiecare primăvară şi în fiecare toamnă îmi repar maşina din cauza gropilor de aici”, a adăugat un alt şofer.

”Încercăm să atragem atenţia. E un mic protest, nu ştiu ce o să rezolvăm, dar ceva trebuie să rezolvăm. Fac off-road pe drumul ăsta, trebuie să îmi cumpăr un ATV să pot să trec, că altfel îmi omor maşina. Tot bani, bani, bucşe. Ieşim şi mâine, ieşim şi poimâine, nu ştim cât, punem motorină şi facem acest traseu. Suntem uitaţi de lume, practic aici ar trebui să pună un semn cu drum terminat, capăt de drum”, a afirmat un alt nemulţumit.

Drumul plin de gropi este în administrarea a trei instituţii, pe diverse porţiuni: una este în administrarea Primăriei Iaşi, una în administrarea Consiliului Judeţean şi alta ţine de Primăria comunei Holboca. Porţiunea de şosea care aparţine Primăriei Iaşi este prinsă într-un proiect european de reabilitare, în valoare de 20 de milioane de euro, însă mai durează până când va veni finanţarea.

”Este vorba despre un proiect european a cărui documentaţie a fost finalizată acum câţiva ani, proiectul se ridică la aproximativ 20 de milioane de euro şi este vorba de realbilitarea atât a căii de rulare a tramvaielor, cât şi a străzilor, împreună cu trotuarele, staţiilor de transport a mijloacelor de transport în comun şi a spaţiilor verzi. Din nefericire, ghidul de finanţare pentru axa patru, unde am putea depune acest proiect, nu a fost încă publicat de către Guvern, a fost una dintre întrebările pe care le-a ridicat primaul Mihai Chirica, atunci când s-a întâlnit cu vicepremierul Sevil Shaidehh. Doamna ministru a declarat că în acest an, în cel mai scurt timp posibil, va fi publicat ghidul de finanţare”, a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi.

Însă până atunci, pentru că nu se pot face reparaţii capitale, porţiunea de drum care aparţine de municipiul Iaşi a fost inclusă într-un program de reparaţii curente. Şi partea care ar trebui să fie reparată de Consilul Judeţean este tot sub auspiciul unor promisiuni.

”Este prins în cadrul PNDL, la fel ca alte 20 de tronsoane de drum din judeţul Iaşi. Consiliul Judeţean Iaşi a aprobat la ultima şedinţa un împrumut cu Banca Europeană de Investiţii, urmează semnarea contractului şi demararea proiectelor tehnice, urmând ca la începutul anului viitor să fie demarate procedurile de licitaţie şi execuţie a acestor tronsoane din masterplanul drumurilor judeţene”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Iaşi, Vlad Ciobanu.

La protestul şoferilor din Dancu au venit şi echipaje ale Poliţiei şi Jandarmeriei. Poliţiştii au dat patru amenzi: două unor şoferi care au condus fără centura de singuranţă, una unui şofer care vorbea la telefonul mobil şi alta unui conducător auto care îşi uitase actele acasă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO