Eveniment

Rată anuală a inflaţiei a crescut la 2% în zona euro. Cea mai mare creştere vine din energie

Rată anuală a inflaţiei a crescut la 2% în zona euro....

Autor: Roxana Mihalcea

18.07.2018, 18:18 86

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a fost de 2 % în iunie 2018, în creştere faţă de1,9% cât înregistra în mai, iar în aceaşi perioadă din anul precedent rata a fost 1,3%, potrivit raportului Eurostat publicat în iulie.

În Uniunea Euopeană, inflaţia a fost de 2% în iunie 2018, creştere înregistrată şi în luna mai, iar în aceaşi perioadă din anul precedent rata a fost de 1,5%.

Printre ţările cu cele mai mari rate anuale ale inflaţiei s-au înregistrat România (4,7%), Estonia (3,9%), Ungaria (3,2%) şi Bulgaria (3%). Cele mai scăzute rate anuale au fost în Irlanda (0,7%), Grecia (1%) şi Danemarca (1,1%). Raportată la luna mai, inflaţia anuală a scăzut în trei state membre, a rămas stabilă în două state şi a crescut în douăzeci şi două ţări membre ale UE.

În iunie 2018, cea mai mare contribuţie la rata anuală a inflaţiei din zona euro a provenit din energie (0,76 puncte procentuale), urmată de servicii (0,57 puncte procentuale), alimente, alcool şi tutun (0,53 puncte procentuale) şi produse industriale non-energetice (0,10 puncte procentuale).

Sectorul de energie a înregistrat o creştere de 0,56 puncte procentuale din luna martie până în luna iunie, când contribuţia provenită din energie era de numai 0,20 puncte procentuale. De asemenea, în trei luni, numărul statelor care au înregistrat o mărire a ratei anuale a inflaţiei a crescut cu şapte ţări.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO