Eveniment

De ce fac primarii scandal faţă de revoluţia fiscală a guvernului PSD: Doar primăria generală a Bucureştiului ar pierde un miliard de lei anual după reducerea impozitului pe salarii de la 16% la 10%. Bugetele locale pierd 7 mld. lei anual după reducerea impozitelor pe salarii, adică 12% din veniturile de la nivelul anului trecut

Primarul general al Capitalei Gabriela Firea şi premierul Mihai Tudose au avut o discuţie legată de situaţia limită a bugetelor locale după modificarea Codului fiscal.

Primarul general al Capitalei Gabriela Firea şi premierul Mihai Tudose au avut o discuţie legată de situaţia limită a bugetelor locale după modificarea Codului fiscal.

Autor: Iulian Anghel

08.11.2017, 00:07 7308

Vârful de lance al opoziţiei faţă de modificarea Codului fiscal prin care impozitul pe venitul salarial ar urma să scadă de la 16% la 10% nu este reprezentat de partidele de opoziţie, ci de administraţia locală în frunte cu primarii care provin din sânul partidului de guvernământ. Explicaţia este simplă: administraţia locală va fi cea mai afectată de reducerea de taxă, în condiţiile în care 71% din impozitul pe venitul salarial se face venit la administraţia locală.

„Ar fi o lovitură foarte mare pentru toate comunităţile”, s-a plâns încă de luni primarul general al Bucureştiului Gabriela Firea. Ieri primarii au primit asigurări că vor fi măsuri “de compensare”, în sensul că procentul din impozitul pe venitul salarial vărsat comunităţilor locale va creşte, dar nu este nimic sigur.

Oraşul din România care a ajuns din urmă Clujul şi Bucureştiul

Tensiune la cote maxime: Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite acuză Iranul că a declarat război

Situaţia poate fi mai uşor explicată cu cazul Bucureştiului. Bugetul propriu total al Primăriei generale a Municipiului Bucureşti pentru 2016 a fost de 3,9 miliarde de lei. Din această sumă, 3,3 miliarde de lei au venit din impozitul pe venitul salariaţilor – adică peste 80% din totalul veniturilor. În 2017 situaţia se repetă: din bugetul propriu prognozat de 4 miliarde de lei, 3,6 miliarde de lei ar trebui să vină din impozitul pe venitul salarial, în condiţiile în care legea finanţelor publice locale prevede că, pentru Bucureşti, bugetul central varsă o cotă de 71,5% din impozitul pe venitul salarial la bugetul local (44,5% al Primăria Generală, 20% la sectoare şi 7% pentru echilibrarea bugetelor celor şapte primării).

O reducere de la 16% la 10% a impozitului pe salarii presupune, fără calcule sofisticate, cel puţin într-o primă etapă, o reducere cu peste o treime a veniturilor statului din impozitul pe venitul salarial. Deci, o reducere proporţională a veniturilor bugetului local.

În cazul judeţelor, impozitul pe venitul din salarii se duce în proporţie de 41,7% la localităţi, 11,2% la bugetul judeţelor şi 18,5% se reîmparte, teoretic, pentru cei mai săraci. Şi în cazul acestora, reducerea veniturilor statului din impozitul pe venitul salarial înseamnă o reducere proporţională de venituri.

Anul trecut bu­ge­tul general con­soli­dat a obţinut din im­pozitul pe venitul salarial 27,7 mld. lei şi aproape 20 mld. lei din aceşti bani au mers către adminis­traţia locală, care a avut venituri de aproape 60 mld. lei, în scădere cu 3% faţă de anul precedent – prima scădere de după criza din 2009. Dacă impozitul pe venitul salarial scade de la 16% la 10% atunci, teoretic, bugetul pierde, pe coordonatele din 2016, 10 mld. lei (nu vorbim aici de ipoteza că ar creşte angajările etc.), iar administraţia locală, automat, pierde şi ea cam 7 miliarde de lei din veniturile certe. Un miliard de lei ar urma să piardă doar Primăria Generală a Municipiului Bucureşti. De aceea primarul general al Bucureştiului Gabriela Firea este vârful de lance al opoziţiei faţă de modificările Codului fiscal şi nu neapărat că ar avea ceva cu Liviu Dragnea, liderul PSD, sau cu premierul Mihai Tudose.

Reprezentanţii administraţiei locale, în frunte cu puternicii primari ai PSD, s-au întâlnit ieri cu premierul Mihai Tudose. Gabriela Firea nu a mai ieşit public să conteste sau să anunţe un compromis. Dar primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă (PNL), a spus, citat de Mediafax, că nu a fost convins de discuţiile de ieri de la guvern la care a participat.

„De convins, nu m-au convins (discuţiile de la guvern - n.red.). Am discutat proble­me­le pe care o să trebuiască să le comunic cu locuitorii din Arad - eu şi toţi primarii, pentru că aici nu discutăm de culoare politică. O să vorbim, o să vedem ce înseamnă bugetele respective, o să discutăm să împingem proiectele pe care puteai să le faci în doi ani, o să le faci în patru ani. Trebuie să faci astfel de lucruri în detri­mentul dezvoltării în special a localităţilor mari, care deja erau generatoare de dezvol­tare. Aradul ar pierde între 12 şi 16 milioane de euro. Faţă de ziua de ieri (luni – n. red.) apare acea compensare şi putem spun e că pierdem 8 milioane de euro”, a spus Falcă.

El a mai spus că există o dorinţă de echilibrare a dezvoltării.

„Municipiile care se dezvoltă vor pierde din aceste venituri, ca aceste venituri să meargă prin compensare spre localităţi care nu au o astfel de dezvoltare. E foarte greu pentru cei care muncesc, sunt harnici, se dezvoltă să te trezeşti într-o zi că nu mai ai bani. Mie îmi va fi foarte greu să mă duc la Arad să le spun: ştiţi, trebuie să tăiem din următoarele proiecte, ne-am dezvoltat prea repede, am gândit proiecte prea repede“, a adăugat edilul muni­cipiului Arad.

 

Premierul Mihai Tudose pune capăt discuţiei: Codul fiscal va fi modificat azi prin ordonanţă de urgenţă

Premierul Mihai Tudose a precizat ieri, citat de Mediafax, că transferul contribuţiilor de la angajator la angajat se va face prin ordonanţă de urgenţă, care urmează a fi adoptată în şedinţa de guvern de astăzi la ora 15.00. Întrebat dacă vor fi trecute contribuţiile de la angajator la angajat, Tudose a răspuns afirmativ. Întrebat dacă acest transfer se va face prin OUG sau prin proiect legislativ, Tudose a precizat că se va face prin OUG. Tudose a negat că ar fi existat nemulţumiri din partea primarilor legate de măsurile fiscale pe care guvernul intenţionează să le adopte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO