Opinii

Mircea Bozga, PwC: Îngrijoraţi de riscurile tot mai mari, managerii vor ca auditul să acţioneze mai rapid şi din proprie iniţiativă

Mircea Bozga, Partener PwC România

Mircea Bozga, Partener PwC România

18.04.2024, 11:08 146

Managementul companiilor îşi doreşte ca departamentul de audit intern să se implice mai rapid şi proactiv în identificarea şi evaluarea riscurilor (68%), dar şi în trasarea strategiei de management şi planificare (50%), având în vedere complexitatea riscurilor şi incertitudinilor pe care organizaţiile le experimentează de câţiva ani, potrivit celui mai recent raport PwC Global Internal Audit Study 2023.

Conflictele geopolitice, pandemia, criza energetică, inflaţia ridicată, noile tehnologii, perturbarea lanţurilor de aprovizionare sau reglementările mai stricte expun companiile la riscuri tot mai complexe, la care trebuie să găsească soluţii rapide pentru a nu le vulnerabiliza. Altfel spus, organizaţiile sunt puse în faţa unui ”multivers al riscului”.

Organizaţiile sunt nevoite, în aceste condiţii, să crească ritmul transformărilor sau să îşi schimbe complet strategiile. Acest lucru se reflectă şi în opiniile directorilor generali intervievaţi în cadrul sondajului PwC CEO Survey 2024, 37% dintre directorii generali din România cred că organizaţiile lor nu vor supravieţui peste un deceniu dacă nu iau decizii de transformare. Apare însă întrebarea dacă riscurile pot fi ţinute sub control la asemenea viteză şi scară a transformării.

Astfel, rolul auditului intern devine din ce în ce mai important, aşteptările liderilor de la auditorii interni fiind o mai bună identificare a riscurilor acestor transformări, controale interne robuste şi eficiente, cu mai puţine erori, şi date pe care îşi pot baza strategiile.

O implicare mai mare şi utilizarea tehnologiei

În prezent, organizaţiile clasifică maturitatea departamentului lor de audit intern într-una dintre categoriile: rezolvare a problemelor - 30%, verificarea soluţiilor - 23% şi identificarea problemelor - 12%, dar  în următorii ani aşteptările sunt ca auditul intern să devină un consilier de încredere - 35%. Acest lucru presupune proactivitate şi noi tipuri de consultare legate de riscuri emergente, iniţiativele strategice ale companiilor şi gradul de încredere în folosirea tehnologiilor pentru găsirea de soluţii.

Spre exemplu, departamentele de audit intern îşi pot folosi rolul în organizaţie pentru a verifica dacă lanţurile de aprovizionare sunt durabile, dacă rezilienţa şi continuitatea lor sunt robuste şi dacă managerii au certitudinea că nu pot apărea vulnerabilităţi, cum ar fi dependenţa de un furnizor. Potrivit raportului PwC, 47% dintre respondenţi spun că auditurile interne primite au inclus observaţii despre perturbări ale lanţurilor de aprovizionare, iar 34% şi-au propus să includă acest subiect în următorii trei ani.

Şi pentru iniţiativele de transformare din organizaţii, cum ar fi introducerea inteligenţei artificiale, este nevoie de o analiză pentru a găsi metodele şi persoanele cele mai bune care să producă o aliniere a strategiei de afaceri, a obiectivelor de dezvoltare, a activităţilor care urmează să fie implementate şi a indicatorilor care vor măsura rezultatele. Mai multe tipuri de riscuri sunt deja vizibile, iar auditul intern joacă un rol important pentru ca organizaţiile să se asigure că investiţiile vor avea rezultatele estimate. Toţi cei implicaţi în aceste procese trebuie să poată avea încredere în cadrul de implementare al aplicaţiilor de inteligenţă artificială şi în faptul că se aplică controalele de siguranţă adecvate. Acest lucru poate presupune ca departamentul de audit intern să fie implicat mai devreme în procesul de evaluare a strategiei organizaţiei în privinţa folosirii inteligenţei artificiale şi identificarea riscurilor şi impactului acestora.

În paralel, departamentul de audit intern trebuie să înveţe la rândul lui să folosească potenţialul oferit de inteligenţa artificială sau de alte tipuri de tehnologii, cum ar fi RPA (automatizarea proceselor cu roboţi software), pentru a îşi dezvolta propria capacitate de a aduce rezultate. În multe dintre situaţii, auditul intern încă are dificultăţi în adoptarea unor tehnologii relativ mai simple, cum ar fi fluxurile de auditare sau instrumentele de analiză de date, aşa că răspândirea aplicaţiilor de inteligenţă artificială îi face pe mulţi lideri din audit să îşi pună problema găsirii celei mai bune abordări. 

Auditorul viitorului

Scepticismul profesional, o evaluare atentă a riscurilor şi obiectivitatea sunt calităţile pentru care sunt recunoscuţi cei care fac parte din departamentele de audit intern. Sondajul PwC arată că organizaţiile caută pentru departamentul lor de audit intern oameni cu gândire strategică şi abilitatea de a analiza critic informaţiile primite. În acelaşi timp, abilităţile tehnice vor rămâne foarte importante şi vor continua să fie din ce în ce mai cerute, dar trebuie ca ele să fie echilibrate cu competente precum creativitatea, agilitatea, flexibilitatea şi empatia. Acestea vor fi cu atât mai necesare cu cât schimbările produse de inteligenţa artificială şi alte tehnologii emergente vor da companiilor acces la date pe care nu le deţineau înainte sau pe care nu le puteau procesa manual. Dacă nu există specialiştii capabili să interpreteze aceste date, să le transforme în informaţii utile, pe care să le vadă dintr-o perspectivă a riscurilor şi garanţiilor de siguranţă, toate transformările prin care trec companiile se pot dovedi inutile.

Ediţia din 2023 a PwC Internal Audit Study include opiniile a 4.680 de manageri de audit intern (41%), membri ai consiliilor de administraţie şi lideri de organizaţii (31%), şefi de departamente de risc (11%) şi conformitate (11%), din 81 de ţări şi industrii foarte variate.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO