Opinii

Nu vă e ruşine? Dacă statul greşeşte, nu păţeşte nimic. Dacă privatul greşeşte, îl vreţi în puşcărie!

Nu vă e ruşine? Dacă statul greşeşte, nu păţeşte...

Autor: Dragoş Dragoteanu

11.12.2017, 12:13 12721

În opinia mea, în România, nu se va putea vorbi prea curând despre vreun gen de parteneriat public-privat adevărat. Corectitudinea e „floare rară”!

Sunt „n” cazuri cunoscute prin care reprezentanţi ai statului au recunoscut public că există greşeli flagrante ale statului în raport cu mediul privat, în multiple chestiuni economice şi sociale. Ce s-a întâmplat? Nimic” Statul şi-a văzut de treabă. Angajaţii statului, la fel. Atâta timp cât răspunderea nu este nominală/individuală, bugetarii cu funcţii de răspundere, plătiţi cu bani grei-în multe situaţii, îşi văd nestingheriţi dejob, sfidând logica elementară. Şi lucrurile s-au perpetuat în timp. Acum chiar au degenerat...

Ca şi în mediul privat, statul este reprezentat de oameni. Ei au un nume, prenume şi ocupă funcţii temporare. Ceea ce nu prea au se  cheamă „responsabilităţi”. De bun simţ nu mai poate fi vorba. Lipseşte un fel de  „fişă a postului”, pe care orice antreprenor serios o are în propria companie, cam pe toate posturile care contează. Şi mediul privat, chiar contează fiecare post. Pentru că, privatul lucrează cu banii lui. Reprezentanţii statului învârt banii altora. Adciă lumea, ce surpriză!, tot ai privaţilor!

Cine este statul? Uite o întrebare l acare cu greu poţi să dai un răspuns corect. Suntem noi, privaţii? Nu prea cred. Noi suntem cei mai buni contribuabili, dar nu luăm decizii pentru alţii, ci numai pentru noi. Cine are puterea reprezintă statul, dar nu şi atunci când greşeşte. Aici e problema! Când are nevoie de bani sau când ia decizii dure, statul devin ejandarm, anchetator, poliţist, agresor, persecutor, judecător şi  orice îi convine. Nivi nu ar fi de condamnat dacă, atunci când la rândul lui greşeşte, reprezentanţii de rang înalt ai statului ar spune: „Da, am greşit, ne asumăm la fel ca oricine”. Nu, atunci statul se fofilează, nu-şi cere nici măcar scuze, se face că uită şi chiar îşi bate şi joc, uneori.

Asta ne omoară dezvoltarea economică. Starea asta de incorectitudine ne consumă energia aiurea.Laşitatea statului i-a făcut pe mulţi români să renunţe  la ideea de antreprenoriat. Multe afaceri au fost spulberate din faşă datorită acestei atitudini.

Când vorbim de mediul privat ar trebui să punem semnul egal cu statul român. Dar, ce să vezi?...Când e vorba de propriile erori, statul dispare în neant şi nimeni nu răspunde. Uite şi o întrebare retorică: vi se pare corect, domnilor guvernanţi?

Mi-aduc aminte când am început să râd de unul singur, atunci când s-a dat public că nu se mai găseşte contractul semnat de statul român prin Ministerul Transporturilor, cu firma americană Bechtel. Un contract „lejer”, de numai un miliard de euro. Fraţilor, aţi citit corect: un miliard de euro! Niciun angajat al statului nu a fost  demis, nimeni nu este anchetat, nimnei nu a ajuns în puşcărie! Era un „simplu” contract, din care statul român nu s-a ales cu (mai) nimic. Autostrada pentru care s-a semnat contractul nu se ştie dacă va fi gata vreodată.

Dacă tu, antreprenor, administrator de firmă, director general sau om care răspunde de acte într-o companie privată nu găseşti un act sau uiţi să plăteşti ceva la timp, la puşcărie cu tine! Asta vrea actualul guvern. „Dreptate” în felul lui. Ei pot orice, noi facem ce spun ei. Cam aşa s-ar traduce politica economică şi socială a celor care ne conduc astăzi. Dar, din păcate, aceasta nu a fost şi nu va rămâne o excepţie.

În nenumărate cazuri, statul a întârziat plăţile. Fie că vorbim de plata unor lucrări executate, fie de rambursări legate de TVA, fie de plăţi pe care statul trebuia să le facă exclusiv din vina lui, sttaul şi-a arogat statutul de...nesimţit! Adică, nu i-a păsat de nimeni şi de nimic. A călcat pe oricine în picioare!

În aceste condiţii, mai poţi tu, privat, să ai încredere în statul român? Mai poţi tu să te dedicicorectitudinii când ştii că la orice pas poţi fi vânat şi mazilit doar pentru că ai greşit, fărpă să omori pe nimeni.

Asta nu mai este economie de piaţă, doamnelor şi domnilor. Din punct de vedere antreprenorial, România este o adevărată junglă. Nu corupţia ne ucide, ci lipsa noastră de reacţie la abuzurile statului împotriva mediului de afaceri autohton. Şi, se pare, acesta este doar începutul...

    

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO