Eveniment

Şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române, care a provocat indirect demisia premierului Mihai Tudose, a fost demis. Ministerul de Interne - „Famelie mare, renumeraţie mare, după buget“

Cătălin Ioniţă, directorul Direcţiei Generale Anticorupţie din MAI, a fost numit de premierul interimar Mihai Fifor şef (interimar) al Inspectoratului General al Poliţiei Române pentru următoarele şase luni, la propunerea ministrului de interne Carmen Dan

Cătălin Ioniţă, directorul Direcţiei Generale Anticorupţie din MAI, a fost numit de premierul interimar Mihai Fifor şef (interimar) al Inspectoratului General al Poliţiei Române pentru următoarele şase luni, la propunerea ministrului de interne Carmen Dan

Autor: Iulian Anghel

18.01.2018, 00:05 1075

Dacă acum 133 de ani poliţistul Ghiţă Pristanda, personajul lui Caragiale din „O scrisoare pierdută”, făcea tot felul de ciubucuri oamenilor politici plângându-se că are „famelie mare, renumeraţie mică, după buget“, lucrurile stau exact pe dos în zilele noastre. Angajaţii Ministerului de Interne sunt unii dintre cel mai bine plătiţi bugetari.

Care este situaţia la Ministerul de Inter­ne, pentru controlul căruia pre­mierul Mihai Tudose a plătit cu funcţia? Povestea este cunoscută. Mi­nis­trul de interne, Carmen Dan, apropiată de Liviu Dragnea, a dorit să-l demită pe şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române, chestorul principal Bogdan Despescu, în urma scandalului cu poliţistul de la circulaţie care a agresat doi copii. Premierul Mihai Tudose s-a opus şi i-a cerut ministrului să demisio­neze. Ministrul s-a plâns partidului, partidul s-a reunit şi i-a retras sprijinul pre­mierului, care a demisionat. Ieri, premierul interimar Mihai Fifor l-a demis pe şeful Poliţiei, aşa cum a dorit Carmen Dan.

Ministerul de Interne este astăzi într-o situaţie foarte delicată şi nu doar din cauza poliţistului acuzat de pe­do­filie, ci şi pentru că s-a dovedit că poli­ţiştii au tărăgănat instru­men­tali­zarea unor dosare ale unui consilier al mi­nis­trului Carmen Dan (şi el poliţist), consilier care a demisionat între timp. Nu în ultimul rând, amenzile pe care po­liţia le aplică celor care protestează îm­potriva guvernului sunt suspecte şi, cel pu­ţin într-un caz, justiţia s-a pronunţat că aceste proteste sunt o expresie a libertăţii de exprimare de care se bucură cetăţenii, potrivit Constituţiei. Prin urmare, nu pot fi aplicate amenzi pentru protestele paşnice. Ministerul de Interne este o structură mamut care are 123.321 de angajaţi, cât întreaga populaţie a unui oraş ca Baia Mare şi dublul populaţiei unei localităţi ca Alba Iulia sau Hunedoara. De fapt, Ministerul de Interne înseamnă 10% din cei 1,2 milioane de angajaţi ai statului. Bugetul pentru 2018 al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) este de 15,4 mld. lei, 9,3 miliarde de lei reprezentând cheltuielile salariale – ceea ce corespunde unei sume lunare de 6.284 de lei/brut (4.400 lei salariul net) pentru un angajat.

Spre comparaţie, în educaţie lucrează 359.000 de salariaţi (inclusiv cei din învăţământul superior şi din ministerul de resort), iar în Sănătate 208.000 angajaţi, ceea ce înseamnă că în România avem un poliţist/jandarm/ funcţionar MAI la mai puţin de 3 profesori/învăţători şi un poliţist la 1,7 medici/asistente/personal sanitar. Dacă educaţia are de 2,9 ori mai mulţi angajaţi decât MAI, bugetul ministerului (alocat în legea bugetului) este cu doar 50% mai mare, de 23,8 mld. lei, cheltuielile de personal fiind de 16,9 mld. lei, ceea ce corespunde (în 2018) unui salariu brut de 3.946 lei şi 2.768 lei net pentru un angajat (nu sunt luate în calcul noile reglementări privind trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat pentru că nu sunt încă date concrete, acest calcul fiind pur orientativ).

Ultimele date ale INS pentru noiembrie trecut indicau un salariu net în învăţământ de 2.462 de lei, iar în Sănătate de 2.696 de lei, adică cu 70-80% mai mic decât media din Ministerul Afacerilor Interne.

„Prim-ministrul interimar Mihai-Viorel Fifor a semnat astăzi (ieri – n.red.) decizia de eliberare a domnului Bogdan Despescu din funcţia de inspector general al Inspectoratului General al Poliţiei Române, cu rang de secretar de stat.

Totodată, premierul interimar a semnat decizia de împuternicire, pentru o perioadă de şase luni, în funcţia de inspector general al Inspectoratului General al Poliţiei Române, cu rang de secretar de stat, a domnului Alexandru-Cătălin Ioniţă.

Ambele decizii ale prim-ministrului interimar au fost luate la propunerea ministrului afacerilor interne, doamna Carmen Dan, şi vor intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial“, a anunţat guvernul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO