Politică

Băsescu: Povestea cu FMI care ne impune reformele e la fel de adevărată ca poveştile cu "Băsescu şi flota"

Băsescu: Povestea cu FMI care ne impune reformele e la...

Autor: Marius Fratila

29.04.2013, 20:16 612

"Am ajuns la stadiul la care putem construi dezvoltarea aşa cum ne-o vedem, prin prisma finanţărilor pe care le avem de la Uniunea Europeană, prin prisma banilor pe care îi avem la dispoziţie de la Banca Europeană de Investiţii şi prin prisma resurselor bugetare. Deci, nu mai suntem constrânşi în programe ale instituţiilor financiare, ci suntem liberi să optăm pentru propria noastră dezvoltare", a afirmat Băsescu, luni seară, la TVR 1.

Întrebat dacă această afirmaţie este una de renunţare la Acordul cu FMI, Băsescu a răspuns: "Dimpotrivă".

El a subliniat că acesta permite României să obţină o rată de cofinanţare de 85% din partea UE la proiectele cu fonduri europene, faţă de 75% cât este normalul pentru ţările UE care nu sunt în program cu Fondul.

"Când nu ai de luat bani, îţi fixezi programul în asistenţa FMI-ului. Eu vreau să rămânem în acord şi cu FMI-ul, vreau să rămânem în acord şi cu Uniunea Europeană, dintr-un motiv simplu: în primul rând, cât eşti în acord cu Uniunea Europeană, ai un top-up, deci un adaos, la suma cu care contribuie Uniunea Europeană la proiecte, de 10%. Una este să ai finanţat proiectul cu 85% de la Uniunea Europeană şi doar 15% să pui tu, şi alta să fie 75%. Deci, vreau să rămânem în program", a afirmat Băsescu.

De asemenea, el a respins ideea că FMI a legat de mâini şi de picioare guvernele României din ultimii ani, afirmând că oficialii FMI sunt "cinstiţi" şi că povestea că ei au impus obiectivele de reforma este la fel cu cea cu "Băsescu şi flota", multe dintre aceste măsuri fiind cerute de fapt de el şi de către Guvernul Boc.

"Păi o să vă spun un lucru care o să vă şocheze. Nu o să îl credeţi, pentru că este la fel ca poveştile cu Băsescu cu flota, spre exemplu, nimeni nu îmi poate arăta unj act prin care am aprobat vânzarea unei nave dar toată lumea spune «acolo este flota». Cum la fel spune toată lumea «FMI vine şi impune programul». Nu. Şi eu vă fac demonstraţia că nu este aşa. Şi afirm public - ţineţi cont că se duce până la Washington în 30 de minute pe masă la FMI această declaraţie - vă afirm public că noi am cerut introducerea societăţilor în acordul cu FMI, noi am cerut ca în acordul cu FMI să avem introducerea managementului privat, ca o obligaţie", a afirmat Băsescu.

El a mai amintit şi că în 2010 FMI solicitase alte măsuri de austeritate, cum ar fi creşterea cotei unice la 20% şi creşterea fiscalităţii pe firmele private, însă împreună cu miniştrii Guvernul Boc s-a optat pentru măsurile anunţate pe 6 mai 2010.

Preşedintele Băsescu a declarat, vineri, că finalizarea actualui acord cu FMI, BM şi CE este extrem de importantă pentru consolidarea credibilităţii României, el exprimându-se şi în favoarea încheierii unui nou acord pentru a accelera procesul de convergenţă, care să permită accesul în zona Euro.

Şeful statului a explicat că încheierea unui nou acord cu UE şi cu FMI trebuie să se facă nu pentru bani, ci pentru a accelera procesul de convergenţă, care să permită accesul în zona Euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO