Politică

Senatul a adoptat OUG care introduce Declaraţia Unică de plată a contribuţiilor către ANAF

Senatul a adoptat OUG care introduce Declaraţia Unică...

Autor: Ana Petrescu, Mediafax

25.04.2018, 13:26 3331

Senatul a votat în unanimitate, în calitate de primă cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind for decizional. Termenul de depunere pentru acest an al formularului unic este 15 iunie, iar contribuabilii au posibilitatea să de pună declaraţia şi on-line, ceea ce le va aduce deduceri de cheltuieli.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a confirmat marţi că Declaraţia Unică introdusă prin noua legislaţie fiscală va avea putere de titlu executoriu, astfel că executarea silită a contribuabililor restanţieri se va putea face mult mai repede decât în prezent.

"ANAF nu va mai emite decizii de impunere, ceea ce înseamnă că Declaraţia Unică are acest caracter, de titlu executoriu. Lucrurile se simplifică din toate punctele de vedere, deci se simplifică şi din acest punct de vedere. Contribuabilul îşi trece el însuşi care-i sunt veniturile şi care îi sunt obligaţiile faţă de stat. Da, executarea silită se va putea face mult mai repede, dar nu asta se urmăreşte. E o abordare europeană", explicat ministrul de Finanţe.

Termenul de plată pentru sumele declarate în formularul 212 este data de 15 martie a anului următor realizării venitului. Până la acest termen, contribuabilii pot face plăţi în baza formularului depus la ANAF. Odată depăşit termenul, ANAF poate să execute silit neplătitorii, folosindu-se de Declaraţia 212. „Este de reţinut că executarea silită fiscală se face de către executorii ANAF, şi nu de către executorii judecătoreşti - la care merge, de obicei, un privat care are de recuperat o creanţă”, se menţionează într-un comunicat de presă al ANAF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO