Afacerile VIG pe asigurări de viaţă au scăzut cu 14% în nouă luni, la 49 mil. euro. Reducerea are la bază scăderea vânzărilor de asigurări cu prima unică care au în spate o componentă investiţională

Autor: Anelis Baciu 30.11.2016

Grupul austriac Vienna Insurance Group (VIG) a înregistrat prime brute subscrise de 49 de milioane de euro din asigurări de viaţă în România în perioada ianuarie-sep­tembrie a acestui an, în scădere cu circa 14% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Companiile din portofoliul VIG care sunt autorizate să vândă asigurări de viaţă sunt BCR Viaţă şi Asirom, compania compozită a grupului austriac în România. Scăderea afacerilor VIG pe nişa asigurărilor de viaţă vine în contextul în care piaţa de profil a fost cel mai probabil pe creştere. Cele mai recente date oficiale, de la finalul primului semestru, indicau un avans de 9%, până la 785 mil. lei (176 mil. euro) al primelor brute subscrise din asigurări de viaţă.

Dinamica negativă a subscrierilor VIG a fost cauzată de diminuarea cu 32%, până la 17 milioane de euro a asigurărilor cu prima unică, care deseori au în spate o componentă investiţională. Este posibil ca scăderea veniturilor din astfel de poliţe să fie influenţată şi de randamentele investiţionale joase.