Cine este Cătălin Ioniţă, noul şef al Poliţiei Române

Autori: Firuta Flutur , Mediafax 17.01.2018

Pe 10 ianuarie 2018, premierul de atunci Mihai Tudose spunea, după ce ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan îi înaintease propunerea de demitere a lui Bofdan Despescu de la şefia Poliţiei Române şi înlocuirea acestuia cu Cătălin Ioniţă, că acesta din urmă a refuzat numirea.

"Supărarea mea faţă de ministrul de Interne este următoarea. Am întrebat-o dacă e adevărat că refuză şi mi-a spus că nu. La prânz l-am sunat pe domnul chestor ( Cătălin Ioniţă -n.r.) să îl întreb eu. Dialogul a fost cam aşa: «Sunt premierul, doriţi această funcţie?» şi mi-a spus «Domnule premier, permiteţi să raportez: M-am prezentat cu un raport la doamna ministru în care i-am spus că refuz, de atunci stau în antecameră, mi-a zis să aştept«. Dacă un ministru îşi permite să mă mintă, nu mai am ce să lucrez cu ea. Domnia şi-a manisfestat intenţia de luni şi i-am spus că accept demisia dacă şi-o dă. Dacă va fi lăsată şi-o va da", a declarat Mihai Tudose la Antena 3.

Ulterior, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a venit cu precizări, menţionând că documentul prin care Cătălin Ioniţă a acceptat să fie şeful IGPR este autentic şi a fost semnat în prezenţa reprezentantului Direcţiei Resurse Umane a ministerului.

Cătălin Ioniţă, noul şef al Poliţiei Române pentru o perioadă de şase luni, are 41 de ani, a fost numit anterior director general al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) în 2016.

Între 2014 - 2016, el a deţinut funcţia de director al Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, iar între 2012 - 2013 a fost director adjunct al Direcţiei de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Anterior, a fost pe rând şef serviciu al Serviciului de combatere a corupţiei şi a infracţiunilor comise în sfera instituţiilor bugetare din cadrul Direcţiei de Investigare a Fraudelor, şef serviciu al Serviciului de Investigarea Fraudelor din cadrul Poliţiei Sector 1 şi ofiţer specialist în cadrul Serviciului de Investigarea Fraudelor din cadrul Poliţiei Sector 1.

Cătălin Ioniţă este căsătorit şi are cinci copii.