„Disecţia“ financiară a BET-XT, indicele fanion al bursei româneşti: 25 de companii la raport

Autor: Liviu Popescu 21.03.2018

Cele 25 de companii din structura BET-XT, considerat de unii analişti ca indicele reprezentativ pentru evoluţia bursei româneşti întrucât pe lângă emitenţii din prima ligă bursieră urmăreşte şi acţiunile SIF-urilor, dar şi acţiuni din eşalonul doi, au raportat afaceri de 50,6 miliarde de lei pentru 2017, plus 13%, şi profituri nete în creştere cu 54%, la 10,4 mld. lei. Creşterea profiturilor nete ar putea însemna dividende generoase pentru investitori.

Cea mai accentuată creştere a profitului net din rândul celor 25 de emitenţi se întâlneşte la Digi Communications, de 395%, potrivit datelor BT Equity Research. Digi este o companie privată care nu plăteşte însă dividende.

Nuclearelectrica, singurul producător de energie nucleară din România, este compania de stat cu cea mai mare creştere anua­lă a profitului net, de 172%, arată datele BT Equity Research.

Cum statul intenţionează să ceară 90% din profiturile companiilor din subordine, rezultă că emitentul ar putea livra un randament al dividendelor de 11% la preţurile curente de tranzacţionare.

Romgaz, Transgaz, Conpet Ploieşti sunt doar câteva companii controlate de stat care le-ar putea aduce investitorilor randamente chiar şi de 12% din dividendele distribuite din profiturile pe 2017.