Ora adevărului: INS publică marţi datele despre creşterea economică din T2/2018 care pot indica şi tendinţa pe întregul an

Autor: Iulian Anghel 14.08.2018

Institutul de Statistică publică astăzi datele despre PIB-ul pentru trimestrul al doilea, la câteva zile după prima rectificare bugetară realizată pe o creştere economică anuală, de 5,5%, considerată mult prea oprimistă de majoritatea economiştilor.



Duşul rece din primul trimestru, când economia a crescut cu 4%, an/an, şi a stagnat faţă de T4/2017 i-a determinat pe analiştii economici să-şi revizuiască prognozele de creştere pentru 2018, de la 4-5%, la finalul anului trecut, la 3,5-4%, în prima parte a acestui an. Chiar şi superoptimista Comisie Naţională de Prognoză a revenit la o analiză mai realistă, mizând pe o creştere de 5,5% anul acesta, faţă de una de 6,1% cât estima prognoza de iarnă a instituţiei.

În condiţiile în care industria nu va mai repeta performanţa de anul trecut (plus 4% în semestrul întâi, an/an) când a crescut cu peste 8%, iar anul agricol va fi mai slab (şi pentru că performanţa sectorului a fost, în 2017, una de excepţie) economiştii au spus, de la bun început, că o creştere aproape din nivelul de anul trecut, de 6,9%, este imposibilă. Având în vedere că nici consumul nu mai este la nivelul din 2017 (un plus de 6,5% în primele şase luni, an/an), o creştere de 5,5%, cât estimează guvernul, ar fi una de excepţie.