Oraşele din România unde s-au construit cele mai puţine apartamente raportat la cerere. Preţurile vor începe rapid să crească

Autor: Roxana Rosu 15.04.2024

Bucureştiul are în acest an cea mai mare scădere a ofertei pe piata rezidentială, de 17%, urmat de Cluj cu 15%, iar scăderea ofertei se vede automat în preturi, care în Capitală au crescut în medie cu 2%, a declarat Dan Niculae, Managing Director, Imobiliare.ro Finance.

La preturi, avem un plus de 8% la nivel national anul trecut, creştere care vine în mare parte din ce se întâmplă în jurul marilor oraşe, nu în oraşe. Vedem scăderi ale ofertei destul de serioase. Bucureşti are cea mai mare scădere a ofertei, cu 17%, urmat de Cluj cu 15%. Scăderea ofertei se vede în preturi. În Bucureşti e 2% creşterea de pret, dar multi dezvoltatori au preferat să suporte creşterea de TVA”.

Numărul de tranzactii pe unităti individuale a crescut cu 19% în T1 2024 vs T1 2023, în conditiile în care multe persoane care erau în expectativă anul trecut au intrat acum la cumpărare.

Singurul oraş care scade la nivelul cererii este Braşov. Constanta a câştigat în T1 raliul cererii.  La Cluj, desi în creştere, cererea este pe ultimul loc.

Un alt trend din piată este modificarea marjei de negociere, de la 3-4% în 2022 la 5-6% în 2023. !Practic proprietarii şi dezvoltatorii au încercat să negocieze mai mult”.

Ce a mai declarat Dan Niculae: