Profesii

Coeficientul de inegalitate. Cel mai bine plătiţi salariaţi din România au salarii de 7 ori mai mari decât cei plătiţi cel mai prost. În Europa coeficientul mediu de inegalitate a veniturilor este de 5,2

Autor: Adelina Mihai

18.12.2017, 00:07 1526

Coeficientul de inegalitate din Ro­mânia, calculat ca raport între veni­tu­rile din salarii ale celor mai bine plătiţi 20% din angajaţii din România şi ve­niturile salariale ale celor mai slab plătiţi 20% din angajaţii români arată că cel mai bine plătiţi salariaţi ai României au câş­tigat în 2016 de 7,2 ori mai mult decât angajaţii cu cele mai mici salarii din ţară.

„În anul 2016, valoarea indicelui de in­egalitate a veniturilor în România a scă­zut, el menţinându-se pe a doua po­ziţie dintre toate ţările Uniunii Euro­pe­ne. De reţinut este faptul că din cele 28 de ţări ale Uniunii Europene, numai Bulgaria, România şi Lituania au valoa­rea acestui indicator mai mare de 7“, a spus prof. dr. Cezar Mereuţă, cerce­tător asociat al Centrului de Macromodelare Econo­mi­că al Academiei Române şi membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România.

Decalajul este mai redus faţă de ni­velul de 8,3 din 2015. La nivelul sta­telor din UE, coefi­cientul de inegalitate a fost de 5,2% în 2016, la fel ca în 2015.

Creşterea salariului minim, creş­te­rile de salarii din sectorul bugetar şi ma­jo­rările din sectorul privat sunt printre fac­torii care au contribuit în 2016 la ate­nua­rea inegalităţii distri­bu­ţiei veni­tu­ri­lor din muncă. Totuşi, pro­fesorul Mereuţă spune că este esenţială eva­lua­rea valorii indicelui inegalităţii veni­tu­ri­lor după aplicarea pa­che­tului de mă­suri de creştere a salariilor bugetarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO