Profesii

O româncă, ospătăriţă în Austria: Câştig 1.400 de euro lunar plus bacşişuri. Nu mă mai întorc în ţară

O româncă, ospătăriţă în Austria: Câştig 1.400...
05.05.2013, 14:04 3693

Destinaţiile turistice din Austria, Franţa, Grecia, Cipru, Italia şi Spania sunt solicitate şi de românii aflaţi în căutarea unui job, nu doar de cei care vor să îşi petreacă vacanţa în afara României. Pentru sezonul de vară din acest an hotelierii greci şi ciprioţi căutau 2.000 de români care să ocupe posturi libere de barmani, ospătari, cameriste şi altele.

Adriana din Bacău lucrează pe post de ospătăriţă într-un restaurant din staţiunea austriacă Obergurgl-Hochgurgl de pe valea Otztal, unde i se asigură cazarea şi masa. Ea spunea în urmă cu câteva săptămâni că de cinci ani munceşte în Austria şi că nu plănuieşte să se mai întoarcă în România. Şi soţul ei, tot din Bacău, lucrează în acelaşi restaurant. Chiar şi pe timp de vară -toamnă restaurantul în care lucrează este deshis, cu excepţia a două luni.

„Vin în ţară pentru o lună şi jumătate anual, la sfârşitul lui mai şi începutul lui iunie şi în septembrie când nu este deschis restaurantul. Câştig 1.400 de euro net lunar, la care se adaugă bacşisul“, preciza Adriana. La restaurantul în care lucrează vin şi turişti români, care „cheltuiesc mult şi lasă bacşiş între 10 şi 20 de euro la masă“.

Şi Mihaela din Bârlad lucrează în acelaşi restaurant din staţiuna austriacă. Ea spune că înainte muncea ca vânzătoare de ziare în România şi câştiga puţin, însă acum ia peste 1.000 de euro pe lună, „salariu pe care nu cred că l-aş fi avut în România“.

Staţiunile din inima Alpilor sunt ofertante ca joburi în  special în sezonul de iarnă, când este cel mai mare trafic de turişti. 

Vara, românii găsesc joburi în destinaţiile cu plajă, fie cele din staţiunile greceşti, turceşti sau chiar în Italia şi Spania.

Roxana din Iaşi, 27 de ani, care lucrează ca ospătăriţă în restaurantul hotelului de patru stele Hotel Royal Antibes din staţiunea Antibes Juan les Pins, spune că anterior a lucrat în Italia şi de trei luni a venit în Franţa pentru acest job nou.

„Câştig mult mai bine aici, 2.000 de euro pe lună. Îmi place mai  mult, am învăţat franceză“, spunea în urmă cu câteva săptămâni Roxana, care a plecat din ţară la 18 ani să lucreze în străinătate. Dat fiind turiştii pe care îi atrage această staţiune, persoane cu venituri mari din toate colţurile lumii, Roxana spune că pe lună bacşişul ajunge la 1.000 de euro

Staţiunea în care ea lucrează atrage 9.000 de români în vacanţă.

Salarii mai mari au românii care lucrează pe iahturi.

Sorin Trandafir, care lucrează ca ofiţer secund pentru o companie ce produce iahturi, spune că ajunge la 4.000 -5.000 de euro net pe lună pe post de ofiţer secund. El era pe unul dintre cele mai luxoase iahturi expuse La Yacht Show în portul Vauban.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO