ZF România 100 de idei

Ştefan Gadola, EnergoBit: Lupta împotriva abandonului şcolar ar trebui să devină o prioritate naţională. În acest moment, în România sunt 250.000-300.000 de analfabeţi. Este o populaţie cât Braşovul

21.05.2018, 13:55

♦ Ştefan Gadola, clujeanul care alături de alţi doi parteneri deţine compania EnergoBit, un business estimat să ajungă în 2018 la 70 mil. euro specializat în soluţii şi echipamente pentru industria energetică, spune că o idee pentru atragerea mai uşoară a investitorilor ar fi, de exemplu, întocmirea unei hărţi naţionale cu toate informaţiile necesare despre utilităţi.

Dacă vrei să îţi faci o fabrică, să ştii exact unde o poţi amplasa din punctul de vedere al accesului la gaze, energie sau apă. Dincolo de infrastructură sau educaţie, care sunt probleme majore, omul de afaceri atrage atenţia că lipsa de baze de date naţionale actualizate este nepermisă în ziua de azi.

România se confruntă de altfel cu o lipsă de date aproape cronică, existând neclarităţi pornind de la numărul locuitorilor, numărul angajaţilor şi terminând cu statistici privind numărul persoanelor conectate la reţeaua de gaze din fiecare localitate, de exemplu.

Gadola, care alături de cei doi parteneri ai săi Peter Pal ÅŸi Ioan Socea punea bazele EnergoBit la începutul anilor ’90, fiind astfel expo­nentul primei generaÅ£ii de antreprenori din România, spune că nebuloasa cifrelor la zi alături de schimbările legislative frecvente sunt piedici în atragerea investitorilor. 

Un oraÅŸ de neÅŸtiutori

Cu o rată a abandonului şcolar de aproape 20% şi cu peste 40% din elevii de 15 ani încadraţi în categoria anal­fabetismului funcţional, Gadola spune că educaţia tre­­buie să devină o prioritate pentru Guvernul României.

„În acest moment, în România, sunt 250.000-300.000 de analfabeţi. Este o populaţie cât Braşovul. Lupta împotriva abandonului şcolar ar trebui să devină prioritară.“

 Agricultura, mai ales cea bio, este o altă oportunitate de creÅŸtere pentru România, cu condiÅ£ia existenÅ£ei unui program pentru refacerea sistemului de irigaÅ£ii.

„Dacă dai subvenţii pentru eoliene sau solare, nu poţi să faci acelaşi lucru pentru sistemul de irigaţii? Irigaţiile, de exemplu, pot fi gândite într-un sistem de panouri solare. Soluţii există.“

Gadola spune că au fost ÅŸi multe lucruri bune care s-au întâmplat în ultimii ani. 

„Impozitul pe profit de 16% a fost ceva fantastic. Acum însă trebuie atrasă o categorie de investitori care chiar fac ceva în sensul investiţiilor, care crează locuri de muncă. IT-ul este desigur o poveste de succes extraordinară, dar în esenţă sunt calculatoare şi sedii care a doua zi pot fi mutate în altă ţară. Ucraina se poate deschide mâine şi să nu ne imaginăm că acolo nu sunt copii deştepţi.“

 

O campanie Ziarul Financiar și Banca Transilvania