ZF 15 ani

Cum a evoluat numărul de salariaţi din România în ultimii 15 ani

Cum a evoluat numărul de salariaţi din România în...

Autor: Adelina Mihai

19.11.2013, 12:37 6271

România a rămas, în ultimii 15 ani, fără aproape un milion de salariaţi, astfel că în prezent în economie există mai puţin de 4,4 milioane de angajaţi la o populaţie activă (aptă de muncă) de 10 milioane de persoane.

Plecarea masivă a populaţiei începând cu anul 2007, în special către state precum Italia sau Spania, dar şi perioada de criză în care s-au făcut câteva sute de mii de concedieri, în special din mediul privat, au fost cauzele scăderii efectivelor de angajaţi.

În plus, fiscalitatea crescută (la un salariu net de 1.000 de lei oferit angajatului, costul total al angajatorului este de 1.800 de lei) reprezintă o adevărată povară pentru companii, astfel că există unele estimări potrivit cărora între 1 şi 2 milioane de angajaţi ar lucra în economia informală („la negru“, fără contract de muncă şi „la gri“, care au doar o parte din salariu pe contractul de muncă).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO