ZF 24

Agenţia de presă americană Bloomberg loveste în plin: Deşi România are cea mai mare creştere economică din Europa, în spatele ei se ascunde cea mai apăsătoare sărăcie

Agenţia de presă americană Bloomberg loveste în plin:...

Autor: Alex Ciutacu

14.12.2017, 17:25 12552

Celebra publicaţie economică şi platformă de analize, Bloomberg, scrie că, deşi România înregistrează cea mai rapidă creştere economică din Europa, dar în spatele ei se ascunde o sărăcie categorică.

Unul din doi români spune că se confruntă cu probleme care nu ar trebui să existe deloc într-o societate dezvoltată, mai ales într-una care înregistrează o astfel de creştere economică.

Aceşti oameni spun că se regăsesc de multe ori în inabilitatea de a-şi încălzi locuinţele, sau de a-şi permite să mănânce carne sau peşte în fiecare zi, potrivit raportului Eurostat.

Nivelul statistic al oamenilor care se confruntă cu aceste probleme a ajuns să fie triplu faţă de media Uniunii Europene, în timp ce economia României înregistrează o creştere de 8,8% în al treilea trimestru, cea mai mare creştere din ultimul deceniu.

În ciuda faptului că Bulgaria este cea mai săracă ţară din blocul european în ceea ce priveşte PIB per capita, România a înregistrat, conform datelor Eurostat, un nivel mai ridicat de sărăcie. Datele arate că unele dintre statele fost comuniste care fac parte acum din Uniunea Europeană, vor fi nevoite să menţină nivelul de creştere economică ridicat pentru a reduce semnificativ diferenţa de trai dintre est şi vest. Bloomberg scrie că acest lucru nu va fi uşor de făcut.

Guvernul României a „tăiat investiţiile din fonduri publice până la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată, a eşuat în absorbţia fondurilor europene şi a răspândit nesiguranţă printre investitorii străini după ce au schimbat fiscalitatea”, spune Dan Bucşa, economist în cadrul UniCredit Bank în Londra. „Toţi aceşti factori vor apăsa greu asupra potenţialei creşteri economice şi vor întârzia mult momentul de convergenţă al standardelor de trai”.

Nu sunt doar veşti proaste pentru estul Europei din partea datelor Eurostat. Nivelul de sărăcie din Cehia şi Polonia au scăzut sub cele din Franţa şi Marea Britanie. Acest lucru ar putea încuraja ţări precum România, scrie Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO