ZF 24

Asaltul retailerilor online. Tim Davies, Colliers International: Până în 2020, jumătate din cumpărăturile din Marea Britanie se vor face online

Asaltul retailerilor online. Tim Davies, Colliers...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

19.09.2017, 16:46 182

Expansiunea conceptului de e-commerce va duce la o transformare a retailului clasic, în condiţiile în care din ce în ce mai mulţi consumatori preferă să cumpere online, în loc să meargă în magazine, este concluzia speakerilor participanţi la evenimentul CEE Property Forum, care reuneşte investitori din real-estate la Viena.

Astfel, dezvoltatorii de centre comerciale trebuie să introducă noi tehnologii care să fie atractive pentru cumpărători. Una dintre strategiile proprietarilor de malluri este extinderea zonelor de food & beverage, care constituie un plus în „lupta” faţă de cumpărăturile online.

„Din ce în ce mai mulţi oameni fac cumpărături online, e un adevărat fenomen. În Marea Britanie de exemplu, 25% din tot ceea ce înseamnă shopping se face online, iar estimările arată că în 2020 ponderea va fi de 50%. E o situaţie îngrijorătoare pentru dezvoltatorii clasici din retail”, spune Tim Davies, head of EMEA Industrial and Logistics Agency în cadrul companiei de consultanţă imobiliară Colliers International.

Specialiştii în real-estate spun că retailul se va schimba în următorii aproximativ cinci ani mai mult decât s-a schimbat în ultimii zece ani.

Cu toate acestea, deşi e-commerce-ul ia avânt, retailerii tradiţionali nu vor dispărea complet, cred reprezentanţii din domeniul imobiliar, iar Internetul nu va elimina definitiv shoppingul în centrele comerciale clasice. În plus, în tandem cu dezvoltarea e-commerce-ului, se extind şi proprietăţile logistice.

„Companiile din e-commerce au nevoie de spaţii de şapte ori mai mari decât retailerii clasici, pentru că nimeni nu e dispus să aştepte două săptămâni pentru un produs, când poate alege să-l cumpere din altă parte, de pe alt site. De aceea, retailerii online închiriază spaţii tot mai mari, pentru a se asigura că au capacitatea de stocare necesară pentru a avea produse disponibile tot timpul”, spune Martin Polak, senior vice president, regional head pentru Europa Centrală şi de Est în cadrul dezvoltatorului american de spaţii logistice ProLogis.

Evenimentul CEE Property Forum este organizat de cinci ani şi a reunit anul acesta la Viena 70 de speakeri şi 400 de participanţi din domeniul imobiliar, bancar şi alte industrii conexe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO