ZF 24

Cât de scumpă e Capitala faţă de marile oraşe din Europa? ”Bucureştiul este una dintre cele mai accesibile pieţe rezidenţiale”

ZF Tendinte în Piata Rezidentială 2024. Michael Topolinski IV, Managing Director of Investor Relations, MetaWealth Platform:

Cât de scumpă e Capitala faţă de marile oraşe din...

Autor: Roxana Rosu

21.04.2024, 11:31 2589

Bucureşti este una dintre cele mai accesibile piete rezidentiale raportat la salarii şi cred că, pe termen lung, va rămane accesibilă, dar nu la nivelul actual, a declarat Michael Topolinski IV, Managing Director of Investor Relations, MetaWealth Platform.

Bucureşti şi România reprezintă oportunităti mari pentru dezvoltatori. Este o piată atractivă pentru investitii străine, dar nesiguranta politică îngrădeşte dezvoltarea. Costul finantării se va reduce în toată Europa în perioada următoare. În Bucuresti deja costul finantării este printre cele mai avantajoase. De asemenea, Bucureşti este una dintre cele mai accesibile piete rezidentiale raportat la salarii. Cred că va rămane accesibilă, dar nu ca acum, pe termen lung. Cel mai mare risc este politica şi impactul asupra ofertei. Calitatea vietii depinde de multi factori, dar toată lumea vrea un loc în care să trăiască”.

Michael Topolinki a precizat că randamentele (yields) din Bucureşti sunt printre cele mai mari acum, mai mari decât cele din Spania, pentru investitori.  

”Există două scenarii: creşterea naturală a preturilor şi scăderea uşoară a accesibilitătii. Sau creşterea mai accelerată a preturilor, ca urmare a scăderii în continuare a ofertei. Există potential pentru furtuna perfectă aici din punct de vedere al accesibilitătii”.

Ce a mai declarat Michael Topolinski IV:

De la primar, aş vrea să văd mai multă claritate în privinta proiectelor care sunt aprobate sau nu. Am vrea să vedem mai multe proiecte de îmbunătătire a infrastructurii. S-au făcut unele lucruri, dar nu destul. Ritmul de dezvoltare a infrastructurii de către autorităti şi companii este prea mic fată de nevoi.

Sunt anumite zone foarte aglomerate şi cred că provocările vor creşte în următorii ani pentru că sunt anuntate noi proiecte.

 

Noi vedem deja interes mare din partea investitorilor străini,  din partea străinilor în general pentru a veni în România, există deja cerere mare pentru permise de rezidentă.

Cum vom locui în viitor? Oraşul de 15 minute, proiecte mai sustenabile, curate, aşa arată viitorul. Nu inventăm roata, ci urmăm modelul altor oraşe din Europa.

Unde vom locui? Dacă continua limitarea ofertei probabil vom vedea în continuare o mutare spre zonele limitrofe, în Popeşti, Tunari, Ilfov. Dar dacă nu ai infrastructura care să sustină această mutare spre exterior ai probleme cu traficul şi calitatea vietii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO