ZF 24

Cea mai scumpă armă din istorie se pregăteşte de debut

02.08.2015, 15:00 32435

Avionul de luptă supersonic, F-35 Joint Strike Fighter, cel mai scump proiect de acest fel din lume, dezvoltat timp de 15 ani, în urma unor investiţii de 400 de miliarde de dolari, se pregăteşte de lansare, scrie CNN.

Programul prin care a fost realizat avionul este cel mai scump din istorie, iar pentru a utiliza F-35, Pentagonul va investi o mie de miliarde de dolari, conform Biroului de Contabilitate al Guvernului.

 “Nu mă aşteptam să fiu surprins în timpul testelor şi nu am fost surprins”, a declarat, luni, generalul Jon Davis, comandantul Forţelor Aeriene, în prezenţa jurnaliştilor. Davis şi-a exprimat încrederea că F-35 poate executa toate manevrele necesare apărării în spaţiul aerian.

În ciuda faptului că Joint Strike Fighter îndeplineşte multe roluri, site-ul War is Boring a scris că, în ianuarie, testele au scos la iveală că avionul prezintă un dezavantaj energetic, pentru că nu poate efectua manevre rapide de întoarcere în timpul unei lupte.

Joe DellaVedova, directorul departamentului de relaţii publice din cadrul proiectului, a declarat că raportul publicat de War is Boring nu este relevant pentru că F-35 este o aeronavă care îndeplineşte mai multe roluri, printre care şi cel de luptător, atribut pe care modelele vechi nu îl prezintă, iar îmbunătăţirea unor caracteristici se face în defavoarea altora, a mai spus DellaVedova.

În ultimii 10 ani, Joint Strike Fighter a întâmpinat diverse probleme, de la defecţiunile la hardware la erorile software, care au întârziat programul cu mai mult de trei ani şi pentru care a fost nevoie de încă 200 de miliarde de dolari.

În 2014, întreaga flotă de aeronave F-35 a fost ţinută la sol de probleme la motor.

Primul contractor al avionului, Lockheed Martin, a spus că el crede că majoritatea problemelor tehnice pe care le-a avut F-35 au rămas în trecut.

Prima implementare a acestuia este programată nu înainte de 2017, dar ar putea să aibă loc mai devreme doar dacă se vor îndeplini toate normele de securitate naţională, a mai precizat Davis.

Forţele Armate vor continua să aducă aeronave, chiar şi după ce Joint Strike Fighter va fi declarat operaţional.

Armata lucrează la dezvoltarea celei mai bune strategii de folosire ale armelor avionului şi la îmbunătăţirea caştii pilotului pentru a avea o vedere nocturnă mai bună.

Pentagonul vrea să achiziţioneze 2.443 de aeronave de luptă F-35, iar Davis a spus că nu vede niciun motiv ca numărul acestora să fie redus.

“Nu îmi pot imagina să renunţ la cumpărarea F-35 pentru că acum înlocuiesc modelele F-18, Harriers şi Prowlers”, a spus Davis făcând referire la avioanele mai vechi care încă sunt în uz.

“O să fie o aeronavă potrivită pentru Forţele Armate şi pentru întreaga naţiune”, a completat Davis.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO