ZF 24

Criza de pe piaţa muncii în turism. Şeful hotelului Aurelius din Poiana Braşov: Avem trei cameriste din Nepal, am lucrat şi cu filipineze

Un angajat român din sectorul hoteluri şi restaurante câştiga, în medie, anul trecut 380 de euro brut pe lună, cu aproape 70% sub salariul mediu înregistrat la nivel naţional

Un angajat român din sectorul hoteluri şi restaurante câştiga, în medie, anul trecut 380 de euro brut pe lună, cu aproape 70% sub salariul mediu înregistrat la nivel naţional

Autor: Mirabela Tiron

17.10.2017, 16:18 1939

Sandu Boc, directorul general al hotelului de cinci stele Aurelius din Poiana Braşov, parte a lanţului hotelier Împăratul Romanilor, spune că se confruntă cu probleme în a găsi angajaţi care să ocupe poziţiile de ospătari sau cameriste şi că uneori durează şi trei luni până să găsească un angajat.

„Găsirea forţei de muncă este o problemă, tot timpul este un deficit de personal, dar cred că este o situaţie generală pe toată piaţa. Am lucrat cu cameriste filipineze, iar acum lucrăm cu trei cameriste din Nepal. Primesc salariul mediu pe economie, aşa cum prevede legea pentru angajaţii străini. Nu ne gândim să mai aducem şi alţi angajaţi din Nepal“, a spus  Sandu Boc, directorul general al hotelului Aurelius din Poiana Braşov şi al hotelului Împăratul Romanilor din Sibiu.

Imi­gran­ţi lucrează şi în hotelul Teleferic Grand Hotel din Poiana Braşov. 22 dintre cei 140 de angajaţi sunt filipinezi, iar planul managementului hotelului este de a ajunge în următoarea perioadă la 60 de angajaţi de origine filipineză.

Un angajat român din sectorul ho­te­luri şi restaurante câştiga, în medie, anul tre­cut 380 de euro brut pe lună (adică 275 de euro net), cu aproape 70% sub sa­lariul mediu înregistrat la nivel naţional.

„În acest an aşteptăm rezultate asemănătoare cu cele de anul trecut“, a spus Sandu Boc.

Hotelul Aurelius din Poiana Braşov a finalizat anul trecut cu o cifră de afaceri de 7 mil. lei, în uşoa­ră scădere faţă de ni­ve­lul de 7,1 mil. lei din anul anterior, po­trivit datelor de la Ministerul de Finanţe.  Ho­telul avea 43 de angajaţi, arată aceeaşi sur­să. Unitatea cu 87 de camere, pozi­ţio­nată pe malul Lacului Mioriţa şi con­stru­i­tă în 2006, este cea mai cunoscută din cele cinci hoteluri ale lanţului Împăratul Ro­manilor, controlat de mai multe socie­tăţi, de al căror nume se leagă  cel al omu­lui de afaceri sibian Aurel Munteanu, fost jucător de fotbal la Sportul Stu­denţesc, potrivit datelor din presa locală.

Un alt hotel din cadrul lanţului, uni­ta­tea din Sibiu, Împăratul Romanilor (înre­gistrat pe firma Împăratul Roma­nilor Srl), ce dispune de 100 de camere, fiind considerat un monument arhitec­tural al oraşului, clădirea fiind construită în 1555, a finalizat anul trecut cu 5,6 milioane de lei, faţă de 5 milioane de lei, arată datele de la Ministerul de Finanţe. Hotelul avea 25 de angajaţi, arată aceeaşi sursă.

Din lanţul hotelier mai fac parte şi hotelul Carpaţi (Bucureşti), cu 39 de camere, Parc din Arad (închis în prezent), care are o capacitate de 94 de camere şi a fost renovat în 2003 şi hotelul Cetate din Alba Iulia, care are 100 de camere, potrivit datelor de pe site-ul companiei.  Toate hotelurile operează sub branduri proprii, nefiind afiliate la reţele hoteliere internaţionale.

Printre antreprenorii români care mai controlează lanţuri hoteliere pe piaţa locală se numără Radu Enache (lanţul hotelier Continental Hotels), George Copos (lanţul ANA Hotels), Josef Goschy (Unita Turism) sau Mohammad Murad (Phoenicia).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO